Medvědí česnek neodmyslitelně patří k jaru. Zkuste zakomponovat tuto super bylinku do známého falafelu a určitě budete mile překvapeni.
500 g | cizrna |
1 ks | cibule |
4 stroužky | česnek prolisovaný |
2 hrstě | medvědí česnek |
0.5 hrnku | olej |
podle chuti | |
---|---|
3 lžičky | sůl |
1 lžička | mletý pepř |
Cizrnu propláchneme a minimálně na 12 hodin ji namočíme do vody. Poté slijeme vodu a cizrnu v mixéru rozmixujeme na jemno. Místo mixéru můžeme použít i mlýnek na maso. Přidáme prolisovaný česnek, nadrobno nakrájenou cibuli a nakrájený medvědí česnek. Podle chuti osolíme a případně opepříme. Tuto směs důkladně promícháme, případně můžeme ještě chvilku mixovat.
Z této směsi rukama vyvalujeme kuličky nebo placičky, které smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Můžeme připravit i v troubě, ale budou sušší.
Hotové kuličky chutnají výborně v tortille s česnekovým dipem a čerstvým salátem.
Toto množství vyjde zhruba 45 kuliček falafelu s medvědím česnekem.
Cizrna jako zdroj bílkovin nejen pro vegetariány aneb hummusem to nekončí
Cizrna neboli římský hrách je velmi vděčnou luštěninou s vysokým obsahem železa, zdravých tuků a vlákniny. Při jejím použití bezpochyby platí, že málo peněz uděláme hodně muziky - lze ji použít jako hlavní chod, přílohu, může být součástí salátu, můžeme z ní připravit výbornou pomazánku či polévku, ale uplatnění najde i při přípravě placiček nebo oblíbeného falafelu - smažených cizrnových koulí. Pojďme se společně podívat na 10 receptů, které obohatí váš jídelníček.
Sezóna medvědího česneku odstartovala - naučte se z něj připravit skvělé pesto, polévku i přílohu
Nezaměnitelná vůně medvědího česneku je skutečným znamením, že jaro je tu v plné síle. Medvědí česnek je doslova zelený poklad a vyplatí se ho zařadit do řady pokrmů. Jak na to?
Pesto na víc způsobů: Jak ho použít při vaření?
Pesto nebo Pesto alla genovese je zelená omáčka, jejíž hlavní složkou je bazalka. Kromě pesta bazalkového se můžeme setkat s omáčkou připravenou také ze špenátu, medvědího česneku či rukoly. Pojďme se podívat na samotnou přípravu, ale také chuťově vynikající recepty, kde pesto hraje významnou roli.
autor Jitka Langeová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena