Tradiční falafel

Už jste se někdy setkali s egyptskou tradiční pochoutkou zvanou falafel? Jedná se o cizrnové placičky, které v Egyptě, odkud původně pocházejí, sklízejí obrovský úspěch.


3.02x
160 min

Ingredience

těsto

7 stroužkůčesnek
300 gcizrna
1 špetkakardamon
1 lžícemletý římský kmín
1 špetkakayenský pepř
30 gčerstvá petrželka
1.5 lžičkymořská sůl
80 gbílá cibule
2 lžícejemné ovesné vločky

podle potřeby

olej na smažení

Postup přípravy

Cizrnu pořádně propláchneme, nasypeme do velkého hrnce a zalijeme vodou tak, aby její hladina sahala zhruba pět centimetrů nad úroveň cizrny. Vše vaříme zhruba minutu a poté hrnec sundáme z plamene, přikryjeme pokličkou a necháme zhruba hodinu odležet. Po hodině cizrnu slijeme, propláchneme a necháme pořádně okapat.

Mezitím si do kuchyňského robotu nasypeme petržel, cibuli a česnek a rozmixujeme tak, aby se všechny ingredience dobře promíchaly.

Jakmile cizrna vychladne a okape, nasypeme ji do mixéru spolu s ovesnou moukou a veškerým kořením a mixujeme tak dlouho, dokud se všechny ingredience pořádně nepromíchají - podle potřeby těsto stírejte z okrajů. To by vám mělo zabrat zhruba pět minut. Jakmile bude těsto dostatečně promíchané, ochutnáme ho a podle chuti přidáme další koření.

Poté připravenou směs přikryjeme a dáme na hodinu uležet do lednice, aby se s ní lépe pracovalo a také aby se všechny chutě mohly hezky uvolnit.

Po hodině těsto vytáhneme a pomocí lžíce jej rozdělíme na stejně velké bochánky, ze kterých následně formujeme kuličky nebo placičky.

Jakmile máme falafel připravený, dáme si na plotnu pánev a na ní rozehřejeme tolik oleje, aby pokrýval celé její dno. Až bude olej rozpálený (zhruba za 1 - 2 minuty), začneme na něm smažit připravené placičky nebo kuličky. Až budou opečené dozlatova - mělo by to trvat cca 2 - 3 minuty - opatrně je obrátíme na druhou stranu a opakujeme stejný postup.

Hotový falafel můžete servírovat v tortille, s těstovinami a omáčkou nebo jen tak s nějakým dobrým dipem.

Tipy: Pokud by těsto na falafel nedrželo pohromadě, přidáme do něj více ovesné mouky. Při smažení přizpůsobíme intenzitu plamene podle toho, jak rychle či pomalu bude falafel hnědnout.
user-icon

autor Letákomat


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Tradiční falafel

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Ostatní

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.