Pstruhy omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Pstruhy osolíme zvenku i zevnitř, pokapeme citronovou šťávou a necháme 30 minut odpočívat. Plech vysteleme alobalem, který jemně potřeme máslem, protože se potom pstruzi při pečení nepřilepí a upečení se lehce vybírají.
Pstruhy na plechu obložíme brambory. Do břicha pstruhů vložíme plátky másla, které položíme i na vrch pstruhů a i na brambory, které ještě jemně osolíme. Pstruhy posypeme tymiánem a rozmarýnem.
Pstruhy pečeme spolu s brambory nepřikryté v troubě vyhřáté na 200 °C 20 minut na funkci horní a dolní ohřev, potom zapneme funkci gril a pečeme ještě 5 minut při teplotě 210 °C, aby chytili pěknou zlatou barvu a byli hotoví najednou s brambory.
Tento způsob pečené jsem zvolila i proto, že tito pstruzi byli pořádní mackové, vy si teplotu a čas přizpůsobte velikosti pstruhů a vaší trouby, aby pstruzi zůstali šťavnatí, ne vysušení, ale měli křupavou kůžičku.
Duhové pstruhy pečené na másle, tymiánu a rozmarýnu vybereme na talíře a obložíme horkými na másle pečenými brambory. Tymián a rozmarýn krásně zvýrazní chuť jemného šťavnatého masa pstruha i brambor.
Pstruh výborně chutná s kvalitním bílým suchým francouzským vínem Chardonnay. Jde o velmi chutné, lehké a rychle hotové hlavní jídlo. Pstruzi se pohodlně upečou spolu s brambory v jednom pekáči.