2 lžíce | olej | |
7 ks | vejce | |
1 ks | cibule | |
2 ks | cuketa | |
100 g | parmazán | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
bazalka | ||
sušený tymián | ||
mletý barevný pepř |
Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Vejce rozklepneme do misky. Vejce osolíme a opepříme podle chuti. Cuketu dobře omyjeme, odkrojíme konce, překrojíme podélně a nakrájíme na jemné půlměsíčky. Na pánvi rozehřejeme olej a nejprve osmažíme cibuli. Za občasného míchání smažíme asi 5 minut, až začne chytat mírně dozlatova. V tuto chvíli vhodíme cuketu, osolíme a za občasného promíchání necháme povolit. Cuketu dusíme na pánvi cca 10 minut. Pustí vodu a změkne. K cuketě přisypeme sušený tymián (asi 1 lžičku) a nasekanou čerstvou bazalku (1 lžíce), krátce ještě prohřejeme. K vejcím přidáme 3/4 parmazánu a prošleháme. Podušenou cuketu vsypeme do sítka a necháme okapat přebytečnou vodu. Necháme ji zcela vychladnout. Vychlazenou cuketu vsypeme do mísy. K cuketě přidáme rozšlehaná vejce s parmazánem a dobře promícháme. Směs vlijeme zpátky do pánve, má-li odnímatelnou rukojeť a je vhodná do trouby. Pokud takovou pánev nemáme, vlijeme směs do vymazaného kulatého pekáčku. Cuketovou frittatu vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme cca 20 minut. Zapečenou frittatu ještě posypeme zbylým parmazánem. Pekáček vložíme zpět do trouby a na funkci gril zapékáme dalších pár minut do zezlatovění. Cuketovou frittatu nakrájíme a podáváme teplou. Na talíři dozdobíme lístky bazalky. Na recept si připravíme 2 mladé cukety, 1 velkou cibuli, 6 - 7 vajec, 100 g parmazánu, 2 lžíce oleje, čerstvou bazalku, sušený nebo čerstvý tymián, sůl a mletý barevný pepř. Podle chuti můžeme přidat i 2 - 3 stroužky česneku.
Frittata - pravá italská omeleta. Najdeme ji v řadě italských restaurací, v menu pizzeriií a často v kategorii bezmasých jídel.
Recept na hráškovou frittatu krok za krokem
Dnes si připravíme omeletu na italský způsob. Oproti té naší je pevnější a přidávají se do ní různé druhy zeleniny, sýrů, bylinek apod. Konzumuje se za tepla i za studena a v Itálii je podávána jako předkrm.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena