Chlapova vánočka

Sladké těsto na vánočku či velikonoční bochánek. Trochu pracnější, ale o to více chutnější. Podle tohoto receptu tvoří manžel kolegyně z práce, postupně jej začali používat i ostatní.


3.3140x
0
1×

Postup přípravy

Mouku, cukr, máslo a žloutky necháme několik hodin v teplé místnosti. Zatím si nasekáme mandle.

Mouku, cukr, sůl smícháme v míse. Z droždí uděláme kvásek. Ve vlahém mléce rozkvrdláme žloutky a vejce. V míse uděláme důlek a dáme do něj kvásek, trochu mléka se žloutky a zpracováváme. Postupně přidáme mléko.

Pak přidáme rozinky, mandle a citronovou kůru. Nakonec přidáme máslo. Těsto necháme kynout 1,5 až 4 hodiny. Během kynutí těsto několikrát prohněteme zpět do mísy.

Z kynutého těsta uděláme 9 válců, které spleteme po čtyřech, třech a nakonec po dvou a naskládáme je na sebe. Vánočku necháme na plechu ještě vykynout. Potom ji potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme po délce rozsekanými mandlemi.

Troubu předehřejeme asi čtvrt hodiny na 180 °C. Vánočku necháme na povrchu zabarvit, pak příkon tepla zmírníme a stejnoměrně a zvolna ji propékáme asi 3/4 hodiny. Aby vánočka neutekla, propícháme ji špejlemi. U bochánků uprostřed prostřihneme křížek.
user-icon

autor safi


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Chlapova vánočka

Zpět na recept