Vaření.czReceptyBečvářská smetanová zelňačka

Bečvářská smetanová zelňačka

Oblíbená smetanová zelňačka mojí přítelkyně. I když jí uvaří velký hrnec, do dvou dnů nic nezůstane. Recept je opravdu na "kotel" polévky. Vegetariáni vypustí klobásky. Postup vypadá složitě, ale rozhodně není.


3.4111x
90 min
3×

Ingredience

1.5 kgbrambory
3 kscibule
4 lžíceolivový olej
2 kelímkysmetana ke šlehání
2 balíčkykysané zelí
2 kspapriková klobása
1 kelímekzakysana smetana
1 balíčeksójové kostky
2 ksostravská klobása

podle potřeby

sůl
5 lžichladká mouka

podle chuti

1 lžícevegeta
1 lžícegrilovací koření
1 lžičkamletá sladká paprika
mletý černý pepř

Postup přípravy

Brambory oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky, důkladně propláchneme pod tekoucí vodou a dáme vařit do vroucí osolené vody. Sójové kostky si připravíme podle návodu a podle potřeby nakrájíme na menší kostky. Mezitím si očistíme cibule a nakrájíme je nadrobno. Klobásky omyjeme a nakrájíme na půlkolečka. Ze zelí si stranou vylijeme nálev (nevyléváme) a zelí pokrájíme. Když jsou brambory uvařené, dáme polovinu jejich vývaru stranou a slijeme je. Do hrnce po bramborech vložíme zelí i s nálevem a podle potřeby dolijeme vodou. Nesolíme, ani nekořeníme a dáme vařit. Vždy ze zelí necháme téměř vyvařit vodu a znovu podlijeme. Postup stačí opakovat 2 krát, potřetí již nedoléváme. Vyšší pánev rozehřejeme, vlijeme olej a cibuli velmi zvolna restujeme než zesklovatí. Pak přidáme teplotu, do hrnce vsypeme půlkolečka klobásek a restujeme dozlatova. Klobásky by se však neměly rozpadat. Nakonec přidáme mletou papriku, brambory, sójové maso a už jen zvolna orestujeme a odstavíme. Když je zelí měkké, přilijeme vývar z brambor, přidáme bramborovou směs s masem a vaříme asi 10 minut. Cibule v kombinaci se zelím zprůhlední a bude lehce křupavá. Pak přidáme bujon, vegetu, grilovací koření, podle chuti pepř a necháme provařit. Jeden kelímek smetany vlijeme do misky, dolijeme asi 1 deci vody a rozmícháme v ní hladkou mouku. Můžeme použít i solamyl, polévka pak není tak sytá. Polévku zahustíme a necháme opět povařit. Pak oheň ztlumíme na minimum. Když polévka přestane vřít, opatrně v ní po lžících rozmícháme zakysanou smetanu, aby se nesrazila. Nakonec polévku zjemníme smetanou z druhého kelímku. Polévku ještě asi 5 minut povaříme a můžeme podávat. Je výborná teplá i studená a skvělá je s čerstvým chlebem.
Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Bečvářská smetanová zelňačka

Zpět na recept
Druh jídla
Polévky
Národní kuchyně
Recepty z české kuchyně
K příležitosti
Silvestrovské recepty

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena