1 ks | kuře | |
nádivka | ||
---|---|---|
sůl | ||
3 ks | vejce | |
120 g | máslo | |
2 ks | rohlík | |
muškátový oříšek | ||
petrželová nať | ||
mletý černý pepř | ||
1.5 hrnečku | mléko polotučné |
V současné době už vaříme trochu jinak než naše babičky, přesto si dobré nádivce ke kuřeti chceme občas pochutnat. Proč se drůbež nadívala? Proč se dělaly nádivky do kuřete? Nadívání drůbeže mělo své opodstatnění, musíme si uvědomit, že pro naše předky bylo kuře sezonní vzácností a muselo nasytit celou rodinu. Požadavek byl, aby maso zůstalo hezky šťavnaté, ale aby bylo i dostatečně propečené. Nádivka uvnitř dutiny kuřete totiž zajišťuje, že maso během pečení zbytečně nevysychá a lze je péct potřebnou delší dobu. Šťáva z masa nasákne do nádivky a koření či bylinky z ní zase dodají masu více chuti.
Tak jdeme na samotný recept na kuře s nádivkou. Asi 1 hodinu předem si dáme do mísy 2 - 3 rohlíky nakrájené na kolečka a zalijeme polotučným mlékem. Necháme rohlíky mlékem dobře nasáknout. Mezitím si v míse rozmícháme máslo se třemi žloutky, osolíme a opepříme. Vše dobře zamícháme a poté přidáme okapané rohlíky, znovu promísíme. Nakonec do nádivky vmícháme ušlehaný tuhý sníh ze tří bílků s trochou muškátového oříšku. Dobře zamícháme a znovu podle potřeby dochutíme solí, pepřem a petrželovou natí.
Hotovou nádivkou plníme umytý vnitřek kuřete nebo větší kuřecí čtvrtky a naplněné kuře pečeme, dokud není dost propečené uvnitř a na povrchu zlatavé. Nádivku pro její oblíbenost někdy pečeme i jako samostatné jídlo, jen tak – bez masa.
Foto: Shutterstock.com
Babiččino kuře na paprice: Vyzkoušejte 6 luxusních receptů
Jemné kuřecí maso, voňavá mletá paprika a lahodná smetana, vždyť kdo by odolal této kombinaci! Jednoduché recepty, které nám připomenou dětství. Slepice či kuře na paprice bylo často tím nejoblíbenějším jídlem, které jsme si mohli přát. Pojďme se společně podívat na pár receptů, které nás do provoněné babiččiny kuchyně ve vzpomínkách vrátí.
8 dokonalých receptů na pečené kuře
Jednoduché recepty na oběd, který ocení celá rodina. Pečené kuřátko s masem odpadajícím od kosti a zlatavou křupavou kůrčičkou v osmi různých chuťových variacích.
Autor:ikllombgh
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena