Mandle se získavají z pecek plodů mandloně. Mandloň je příbuzná s meruňkou, broskvoní a jinými. Existují hořké i sladké mandle. V kuchyni se používají hlavně mandle sladké. Používáme je ve sladké kuchyni, do omáček, pod maso a pstruha.Plodem mandloně je peckovice s plstnatým oplodím. Uvnitř se ukrývá pecka s tvrdou, děrovanou skořápkou a v té jádro - samotná mandle. Její tvar je zploštělý, z jedné strany zašpičatělý a má hnědou slupku. Barva může být ale i okrová až světle hnědá, jádro bílé až krémové. Chuť musí být typicky mandlová, bez cizího pachu a chuti. Sklizeň z jednoho stromu může činit 50 až 60 kg mandlí.Více se o mandlích, jejich historii, využití a léčivých účincích dozvíte v našich článcích
Mandle,
Využití mandlí,
Mandle jako lék.Foto: Nakladatelství Slovart -
Ingredience