mandle

[object Object]

Mandle se získavají z pecek plodů mandloně. Mandloň je příbuzná s meruňkou, broskvoní a jinými. Existují hořké i sladké mandle. V kuchyni se používají hlavně mandle sladké. Používáme je ve sladké kuchyni, do omáček, pod maso a pstruha. Plodem mandloně je peckovice s plstnatým oplodím. Uvnitř se ukrývá pecka s tvrdou, děrovanou skořápkou a v té jádro - samotná mandle. Její tvar je zploštělý, z jedné strany zašpičatělý a má hnědou slupku. Barva může být ale i okrová až světle hnědá, jádro bílé až krémové. Chuť musí být typicky mandlová, bez cizího pachu a chuti. Sklizeň z jednoho stromu může činit 50 až 60 kg mandlí. Více se o mandlích, jejich historii, využití a léčivých účincích dozvíte v našich článcích Mandle, Využití mandlí, Mandle jako lék. Foto: Nakladatelství Slovart - Ingredience

Varianty slova: mandle, mandlí, mandlích, mandlemi, mandlím, mandlové, mandlovými

Tip: Hledat recepty obsahující pojem mandle

Recepty obsahující pojem mandle