Pomerančový koláč s ricottou

Recept na vláčný koláč plný pomerančové chuti. Pokud nemáte možnost koupit mandlovou mouku, můžete si ji lehce připravit doma. Stačí mandle na jemno namlít. Koláč je navíc bezlepkový.


5.01x
75 min

Postup přípravy

Dno dortové formy o průměru 23 cm vyložíme pečícím papírem. Třtinový cukr smícháme s vodou. Vznikne hustá hmota, kterou rozetřeme na pečící papír. Pokud nám to nepůjde, můžeme ještě lehce naředit vodou.

Do mísy nasypeme cukr krupici a nastrouháme kůru z obou pomerančů.

Pomeranče rozkrojíme na poloviny. Jednu polovinu nakrájíme na tenké plátky a rozložíme je na rozetřenou cukrovou hmotu. Ze zbylých pomerančů vymačkáme šťávu.

Cukr krupici a pomerančovou kůru vyšleháme s máslem. Po jednom zašleháme žloutky. Poté přidáme ricottu a pomerančovou šťávu. Do těsta zapracujeme obě mouky a sůl. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Těsto rozetřeme na plátky pomerančů ve formě. Dáváme si pozor, abychom je nepřeházeli.

Pomerančový koláč vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 10 minutách snížíme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 30 minut.

Upečený pomerančový koláč necháme částečně vychladnout a poté jej převrátíme a opatrně vyklopíme z formy a odstraníme pečící papír. Marmeládu rozehřejeme a potřeme jí povrch koláče. Získá tak lákavě lesklý vzhled. My jsme použili z části rybízovou a z části pomerančovou domácí marmeládu.

Obrácený pomerančový koláč s ricottou necháme vychladit a podáváme ozdobený šlehačkou nebo ricottou, kterou jsme při pečení nespotřebovali.
user-icon

autor Hanka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Pomerančový koláč s ricottou

Zpět na recept