Historie karobu sahá až do starověkého Egypta a Řecka, kdy lidé karob využívali jako běžné jídlo.Plody karobu se dají konzumovat čerstvé - zelené i usušené - hnědé. Uvnitř lusku se nachází více než 15 semen obalených sacharínovou dužninou. Semena se oddělují od dužniny a jsou použita k výrobě rohovníkové gumy. Tato hmota se dále využívá v potravinářském průmyslu, především při výrobě sladkostí. Používá se jako stabilizátor, emulgátor, zahušťovadlo a také aby oddálil cukernou krystalizaci.Nejzajímavější je však pro výrobu a kuchyňské zpracování lusk. Z něj se totiž mele jemný prášek, který je substitutem klasického kakaa.V čem je karob lepší? Karob obsahuje velké množství bílkovin. Obsahuje méně cukru. Hlavně ale obsahuje minerální látky - magnesium, kalcium, železo, fosfor, nikl a vitamíny A, B, B2, B3 a D. Používá se při léčbě kašle a průjmu.Více se o karobu dozvíte v našem článku
Karob místo kakaa.