Rozlišujeme 2 základní druhy fenyklu. Koření a zeleninu.
Fenykl obecný je víceletá rostlina, která volně roste ve Středomoří. Podobá se našemu kmínu a kopru, ale má své vlastní osobité příjemně sladké aroma a chuť, která je celkem podobná anýzu. Fenykl byl považován za afrodiziakum a všelék.
Semena obsahují silice, které pomáhají proti křečím, při odkašlávání a hlavně při zažívání. Fenykl zabraňuje nadýmání. Používá se hlavně v rybích polévkách, omáčkách, pomazánkách, salátech a také v alkoholických nápojích.
Fenykl lze použít téměř ke všemu. Od ryb, masa, přes saláty, majonézy až k nálevům při zavařování, omáčkám a při výrobě likérů.
Fenykl florentinský, levantský nebo také jen sladký je velmi uznávaná lahůdková zelenina. Je oblíbená především pro řapíkaté listy, které mají kuchyňské uplatnění jako chřest.
Foto: Nakladatelství Slovart -
Ingredience