Původní receptura je velmi jednoduchá, podstatou výrobku je výluh z rostlin obsahujících saponiny smíchaný s obyčejným cukerným roztokem a ochucený pastou ze sezamových semínek. Výluh se připravoval například z kořene mydlice lékařské. V Česku není mydlice k výrobě povolená, proto se výluh z ní nahrazuje vejci. Orientální výrobci však tvrdí, že používáním vajec se kvalita chalvy snižuje.
Místo sezamu se praží i jiná olejnatá semena. Například slunečnice nebo různé druhy ořechů. Slunečnicová chalva je populární v zemích bývalého Sovětského svazu.
K dochucení se přidává kakao, vanilka, čokoláda, sušené mléko, případně různé orientální esence, např. růžová nebo pomerančová.
Dnes se chalva vyrábí z pražených olejnatých jader a kanditové hmoty (cukerná hmota o nízkém obsahu vody používaná k výrobě tvrdých bonbónů), do které se přidává škrobový sirup.