Brusinky jsou červené bobulovité plody nízkého polokeříku, který je rozšířený především v Evropě, Asii i Americe.Brusinky obsahují vitamíny A, B a C. Z prvků jsou brusinky bohaté na draslík, vápník, hořčík, fosfor, sodík, železo a v menším množství jsou zde zastoupeny nikl, chrom a jod. Tím však skvělé účinky brusinek nekončí.A co brusinky v kuchyni? Nejznámější je brusinková omáčka. V české kuchyni se brusinky používají především v podobně brusinkové omáčky, která se podává k divočině. Na co se rozhodně brusinky nesmí zapomenout je svíčková na smetaně. Jinak se brusinky používají jako běžné ovoce na kompoty, do moučníků a dezertů. Co se týče mezinárodních kuchyní, je brusinková omáčka a brusinky součástí tradičně pečené krůty a drůbeže.Pokud se o brusinkách chcete dozvědět více, přečtěte si o nich náš článek, navíc s receptem na brusinkový kompot:
článek Brusinky.