Malé červené kuličky, které si nejspíš každý z nás vybaví ve spojení se svíčkovou na smetaně. Málo kdo však ví, jak velice prospěšné jsou tyto bobulky a jak mohou pomoci při různých potížích.
Brusinky rostou na velmi nízkém polokeříku, který dorůstá výšky 10 až 20 cm. Je značně větvitý a neustále zelený. Listy má střídavé, vejčité. Květy jsou bílé až bledě růžové, zvonkovité, v hroznech. Plody jsou červené, lesklé a kulaté bobule.
O původu brusinek není téměř nic známo. Dnes jsou brusinky rozšířeny v Evropě, Asii a v Americe. U nás se vyskytuje v suchých lesích, hlavně borových, na rašelinách a vřesovištích, na chudé písčité půdě od nížiny až do alpinského pásma.
Brusinka má podobné složení a účinky jako medvědice lékařská. Obsahuje vitamíny A, B a C. Z prvků jsou brusinky bohaté na draslík, vápník, hořčík, fosfor, sodík, železo a v menším množství jsou zde zastoupeny nikl, chrom a jod. Dále brusinky obsahují fenolové glykosidy, především arbutin, metylarbutin, acetylarbutin, kofenylarbutin, salidrozid, třísloviny, flavonoidy, organické kyseliny (citronovou, jablečnou a benzoovou), antokyany, karotenoidy a pektin.
Brusinky jsou velmi vhodné pro diabetiky. Používají se proti průjmům a nejúčinnější jsou preventivně i léčebně při zánětech horních a dolních močových cest. Podle odborníků jsou brusinky skutečně nejen vitaminovou bombou, ale také účinným lékem proti herpes viru typu 2, který je jedním z nejčastějších virů v lidském těle a způsobuje nejčastěji opary. Rostlina brusinky totiž obsahuje látky omezující šíření a rozvoj viru v lidském těle. Přestože tato látka není schopná snižovat přímo infekční potenciál viru, je schopná omezovat následky infekce. Omezuje usazení viru a průnik do tkání, a dokáže dokonce zrušit poslední stádium nemoci. Brusinky jsou také účinné v prevenci zubního kazu. Vědci zjistili, že brusinky svařené do želatiny, která je základem slavnostního pokrmu, zabraňují bakteriím usazovat se nejen v močovém měchýři, ale i mezi zbytky potravy na povrchu zubů. Chrání je tak nejen před zkažením, ale i před zubním kamenem.
Brusinky se jí hlavně syrové. Většinou je však zavařujeme nebo z nich můžeme připravovat marmelády, kompoty a šťávy. Lze je přidávat do kaší, müsli, jogurtů nebo třeba do čajů. Sušené brusinky jsou vzhledem k množství minerálních látek a vitaminů skvělým zdrojem rychlé energie. Jsou známé tím, že se používají při přípravě divočiny. Z brusinek jsou však také hodnotné listy, ze kterých se připravují čaje a bylinné obklady. Brusinky dozrávají od července do září a sbírají se na přímou konzumaci nebo další zpracování. Největší účinky mají brusinky čerstvé nebo sušené.
1 kg brusinek, 200 g cukru, kůra z půlky chemicky neošetřeného citronu, kousek celé skořice, 1,5 sklenice vody
Ve vodě rozpustíme cukr, přidáme skořici, jemně nastrouhanou citronovou kůru a přivedeme k varu. Vsypeme brusinky, krátce je povaříme, pouze aby změkly. Rozdělíme je do malých sklenic a dobře uzavřeme. Kompot nesterilizujeme. Brusinkový kompot skladujeme na chladném tmavém místě. A co vy? Jíte brusinky pouze ke svíčkové nebo i jinak?
Foto: Profimedia.cz
(doba přípravy 30 min)
Jehněčí frikasé na smetaně s brusinkami
(doba přípravy null min)
Vánoční tvarohová štola s brusinkami
(doba přípravy 90 min)