Borůvkový koláč, kynuté borůvkové knedlíky. Kdo z nás by si teď nepochutnal? Borůvky určitě patří k nejoblíbenějším plodům letní přírody.
I když je budeme sbírat až za pár týdnů, již nyní se o zajímavé rostlině borůvce a jejich plodech borůvkách, můžeme dozvědět více.
Borůvka černá (vaccinium myrtillus L.) neboli brusnice borůvka, v lidovém nářečí známá jako černé jahody, borůvčí, myrtofka nebo také valašsky hafera. Borůvku, bohatě rozvětvený nízký keřík s bohatými kořeny, podzemními výběžky a plazivými kmínky, určitě poznáme všichni. Hustá síť jejích kořenů a podzemních výběžků chrání půdu, především na horských svazích, před splavováním a sesuvem.. Keř borůvky je obalený drobnými zelenými lístky s vejčitou zašpičatělou čepelí, jemně vroubkovanou. Kvete v květnu až červnu. Květy jsou drobné s baňkovitou korunou, nenápadné zelenavě růžové barvy. Plody - bobule, lidově borůvky, mají známou modročernou barvu a uvnitř bobulí je červenofialová a velmi šťavnatá a chutná sladkokyselá dužina. Obsahuje velké množství barviva, které zanechává barevnou "stopu" a snadno prozradí toho, kdo borůvky ochutnal.
Borůvka černá roste téměř po celé Evropě, rozšířena je i v západní Asii a Severní Americe. U nás se hojně vyskytuje v nížinách i v horských oblastech, převážně na okrajích lesů, řidších světlých lesích, v okolí rašelinišť a v kosodřevinách. Borůvka vytváří většinou rozsáhlé porosty. Plody borůvky rostoucí v lesích borových bývají menší a světlejší, než plody borůvky z lesa smrkového.
Jako pochoutku sbíráme především bobule. Pro farmaceutické účely mají význam bobule i listy.
Listy se sbírají mladé již v květnu a červnu, dříve něž rostlina začne plodit. V této době obsahují největší množství drogy. Listy pak sušíme v tenkých vrstvách, nesmí se znehodnotit pomačkáním a zhnědnutím. Správně usušené listy si musí zachovat zelenou barvu.
Plody sbíráme v období od července do konce srpna, ve vyšších horských polohách ještě i v září. Sbíráme pomocí hřebene nebo ručně, snažíme se bobule nepomačkat. Při sběru dbáme na to, abychom keříky nevytrhávali a porosty borůvek svou neopatrností neničili. Měli bychom je trhat pouze pro vlastní potřebu a při sběru se chovat k přírodě šetrně. Nezapomínejme, že borůvky nejsou pochoutkou pouze pro nás, jsou i důležitým zdrojem potravy pro lesní zvěř a ptáky.
V některých chráněných lokalitách např. v KRNAPU a Beskydech) byl sběr borůvek kvůli velké invazi sběračů a devastaci porostů borůvek dokonce zakázán.
Pozor si musíme při sběru dát na borůvce podobnou vlochyni bahenní. Roste v blízkosti rašelinišť, její lístky jsou barvy šedavé a plody mají bezbarvou dužinu. Požití bobulí vlochyně může způsobit mírnou otravu a závratě, proto se jim lidově říká opilky.
Vyjít si do přírody, strávit několik hodin na čerstvém vzduchu a přitom natrhat pár litrů borůvek, určitě stojí za to. O možnostech zpracování , o využití a blahodárných účincích drobných modrých "kuliček" se dozvíte v dalších dílech.
Borůvka černá - využití a zpracování plodů
Borůvka černá - léčivka
Kynutý borůvkový koláč
(doba přípravy 1 h 30 min )
Borůvkový piškot s pudinkem
(doba přípravy 1 hod )
Borůvkový smetanový dort
(doba přípravy 10 min )
Borůvkový čaj
(doba přípravy 35 min )
Tip na víkend: Nadýchaná borůvková bábovka s jogurtovou polevou
Vyzkoušejte nadýchanou borůvkovou bábovku s jogurtovou polevou. Dnes se ji naučíme krok za krokem.
Česká klasika: Kynuté borůvkové knedlíky na páře
Bez kynutých knedlíků na páře s borůvkami si léto neumíme představit! Pokud jste si tuto dobrotu doma ještě nezvládli připravit, naučíme vás to krok za krokem. Jsou měkoučké a nadýchané.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena