Nákup spotřebičů vyžaduje trochu pozornosti a trpělivosti. Měli bychom si rozmyslet, co od spotřebiče očekáváme - jak by měl vypadat a jaké by měl mít funkce.
Při výběru sporáku bereme v úvahu individuální potřeby jako výhody a nevýhody různých zdrojů energie, a také velikost. Vybíráme podle toho, aby se nám spotřebič na určené místo vešel, aby vyhovoval po praktické stránce. Také aby měl co nejméně mezer, v nichž se může usazovat špína.
Měla by se snadno čistit, výhodná je keramická, která efektivně využívá energii. Když na ní právě nevaříte, lze ji použít jako pracovní plochu například při válení těsta. Zvolte rozhodně desku s kontrolkami, které vám ukazují, kdy je plotýnka rozpálená.
Při nákupu trouby, bychom měli myslet na svůj životní styl. A proto berme v potaz některé možné funkce.
Pokud vaříme pro větší počet lidí, měli bychom popřemýšlet o velké či dvojité troubě.
V dnešní, supermoderní době se nám na trhu dostávají již trouby samočisticí, a proto bych tuto možnost také nezavrhovala.
Říkáte si, k čemu to vlastně je? Její hlavní výhodou je rovnoměrné propečení, jelikož horký proud vzduchu koluje celým prostorem trouby pomocí ventilátoru, díky tomu se nám zkracuje doba pečení, což je výhoda nejen pro hladové krky, ale také na úsporu energie.
Mysleli jste si, že to není možné? Ale ano. Dnes není problém koupit troubu s hodinami, které vás zvukovým signálem upozorní na to, že je třeba zkontrolovat, zda se něco nepálí.
Není na ní nic jiného, než mají trouby klasické. Její výhodou je, že si ji můžete zabudovat v úrovni, která vám bude vyhovovat, nejlépe ve výšce pasu, nemusíte se k ní shýbat ani natahovat ruce do výšky.
Výhodné je také využít možnosti kombinace plynu a elektřiny. Spojuje v sobě výhody bezpečné elektřiny a možné regulace plynu. Navíc plyn nám skýtá ještě jednu výhodu, asi každý z nás už zažil tu nepříjemnost, kdy právě chystáte oběd a elektřina náhle vypadne.
Když má plynový sporák skleněný kryt na zakrytí hořáků, ověřme si, zda je vybaven bezpečnostní západkou, aby se k hořákům nedostaly děti. Pokud máme doma děti, dbáme na to, aby na sebe nepřevrhly vroucí pokrm (třeba zachycením rukojeti). Proto sporák při vaření, chráníme bezpečnostní mřížkou, nikdy děti nenecháme v kuchyni při vaření samotné. Rukojeti pánve otáčíme dozadu, pokud nevaříme na všech plotýnkách, tak používáme raději zadní plotýnky, kam děti nedosáhnou.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena