
Máte rádi sladké snídaně? Dáváte si rádi ke kávě či čaji něco sladkého? Potom rozhodně vyzkoušejte tento recept na velmi jemnou a vláčnou jablkovou bábovku s mletými ořechy.
Základ bábovek může být rozličný: Upečeme ji z piškotového, ořechového, třeného, dokonce i kynutého těsta.
V zásadě platí, že bábovku pečeme nejčastěji z jednoduchého litého těsta, které připravíme v jedné míse.
Přidávat do něj můžeme to, co máme zrovna ve spíži: rozinky, ořechy, čokoládu, kousky jablek, strouhanou cuketu, mrkev nebo třeba dyňové pyré.
-> Jak upéct bábovku, aby byla vláčná? Rychlý průvodce pro pekařské nadšence
Strouhaná nebo na kostičky krájená jablka dodají těstu vláčnost a šťavnatost, takže bábovka zůstane měkká i druhý či třetí den.
Na jablkovou bábovku budeme potřebovat:
Na vymazání a vysypání bábovkové formy si připravíme kousek másla a hrubou mouku. Na závěrečné posypání počítejme se 1 lžící cukru moučka.

Mouku odvážíme a prosejeme do mísy společně s práškem do pečiva. Přidáme 2 lžičky mleté skořice a promícháme.

Středně velká jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.

K suché směsi v míse přidáme cukr, mleté ořechy, rozpuštěné a trochu vychladlé máslo, rozklepnutá vejce a těsto dobře promícháme.

Nakonec do těsta na bábovku vmícháme nastrouhaná jablka, která trochu vymačkáme od přebytečné vody.
Vznikne nám hutné těsto.

Velkou formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

Těsto vlijeme do bábovkové formy a uhladíme.
Jablkovou bábovku s ořechy pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 - 50 minut.
Když do těsta vpíchneme špejli, měla by po vytažení zůstat suchá.

Bábovku vyjmeme z trouby, opatrně i s formou otočíme na talíř, formu zakryjeme vlhkou utěrkou, tu překryjeme ještě suchou utěrkou a necháme vychladnout.
Bábovka nám díky tomuto triku půjde skvěle vyklopit.

Zcela vychladlou jablkovou bábovku pocukrujeme, nakrájíme na dílky a podáváme k šálku kávy nebo čaje.
Bábovka podle tohoto receptu je vláčná, nadýchaná a vůbec ne suchá.

Recepty na bábovky, které by vám neměly ujít:
Tip na víkend: Perníková bábovka se švestkami krok za krokem
Švestek jsou plné zahrádky. Pokud už nevíte co s nimi a hledáte recept na rychlý moučník, který je téměř bez práce, vyzkoušejte tuto perníkovou bábovku. Je jemná, nadýchaná a voňavá po koření i švestkách.
Za hodinu na stole: Cuketová bábovka krok za krokem
Recept na skvělou cuketovou bábovku, která je kyprá, vláčná a voní po perníkovém koření. Stačit vám bude jedna miska a hrnek jako odměrka. Nepotřebujete šlehač ani váhu.
Vánoční bábovka s kandovaným ovocem krok za krokem
Vánoce se pomalu blíží. A pokud se na ně chcete navnadit už teď, vyzkoušejte tuto bábovku. Při pečení provoní byt perníkovou vůní a při ochutnání překvapí kandovaným ovocem.
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena