Nastává čas, kdy dozrává mnoho druhů ovoce. Jedním z nich jsou meruňky, které jsou velmi oblíbené i mezi dětmi. Odkud se k nám dostaly? Proč patří mezi nejzdravější ovoce?
Předpokládá se, že meruňka má původ v Arménii, proto se jí také říká ,,arménské jablko". V Číně ji však lidé znali již před 4000 lety. Můžeme se zeptat odborníků, kde se poprvé meruňky objevily, ale žádný na tuto otázku neodpoví se 100% jistotou. Přestože v Asii se tyto peckovice vyskytovaly jižtisíce let před našim letopočtem, na naše území se dostaly z Říma až v 17. století.
Meruňky jsou peckovice žluté, oranžové nebo načervenalé barvy. Strom se řadí do rozsáhlého rodu Prunus. Meruňky dozrávají uprostřed léta. Nezralé meruňky mají kyselou chuť. Zralé a na sluníčku dozrálé meruňky jsou sladké. Dužina přezrálých meruněk je sladká, cukernatá a blátivá.
Meruňky patří mezi nejzdravější druhy ovoce. Mají omlazovací efekt, posilují vlasy, nehty i pokožku a podporují imunitu. Zlepšují zrak a dobře působí i na astma. Meruňky jsou jedním z nejlepších zdrojů přírodního organického železa. Dalším významným prvkem je křemík a draslík. Nepostradatelná je také vláknina. Díky velkému množství antioxidantů jsou zbraní proti volným radikálům a rakovině.
Velmi zdravé jsou sušené meruňky, které je vhodné konzumovat při zácpě. Stačí 3 meruňky denně a je po starostech. Půl šálku sušených meruněk (asi 690 kJ) poskytne téměř celou denní dávku Beta karotenu, velké množství draslíku, bóru a zhruba 20 procent denní dávky železa.
Zralé meruňky mají asi 85% vody. Vařením se zničí jejich živá síla. Čerstvé zralé meruňky jsou vynikající součástí ovocných i zeleninových salátů. Hodí se při dušení mas. Jsou však také vynikající v moučnících a jiných sladkostech. Meruňky se také jako spousta dalšího ovoce i suší. Nejčastěji se však meruňky zavařují do kompotů nebo do marmelád. Proto zde uvedu i krátký recept, který ke kompotování sama používám.
Zralé, ale ne příliš měkké meruňky opereme, rozpůlíme, vyjmeme pecky a skládáme do sklenic řeznou plochou dolů. Zalijeme cukerným roztokem (400 - 600g cukru na 1 litr vody), uzavřeme víčkem a sterilujeme 20 minut při teplotě 80 °C. Meruňky, které kupujeme, a to jak čerstvé tak sušené, je dobré pořádně umýt stejně jako ostatní ovoce a zeleninu, protože mohou obsahovat jedovaté látky z postřiků. Sušené meruňky omýváme především kvůli možné konzervaci oxidem siřičitým místo pravého sluníčka. Mnohdy se na obalu ani nedozvíme, jaké meruňky vlastně kupujeme. A jelikož jsou meruňky opravdu zdravé, nacpěte se jimi do sytosti. Nejen, že budete mít pevnější vlasy, nehty se vám budou méně lámat a kůže vám zhnědne, ale také uděláte něco pro své zdraví.
Rychlá příprava a báječná chuť: Meruňková marmeláda krok za krokem
Recept na vynikající meruňkovou marmeládu. Příprava vám nezabere více než 15 minut.
Veganské meruňkové knedlíky krok za krokem
Domácí meruňkové knedlíky patří mezi oblíbenou letní klasiku. V tomto receptu vám ukážeme čistě rostlinnou variantu krok za krokem.
Snadný meruňkový koláč
(doba přípravy 1 hod )
Výborný meruňkový koláč s tvarohem
(doba přípravy 1 h 30 min )
Meruňkový tvaroháček
(doba přípravy 10 min )
Meruňkový koláč z jogurtového těsta
(doba přípravy 45 min )
Meruňková marmeláda s tajemstvím
(doba přípravy 1 h 15 min )
Meruňkové smoothie pro skvělou snídani
(doba přípravy )
Foto: Pixabay.com
Autor:admin_vareni