
Nevíte, co s angreštem? A znáte gooseberry fool? Tenhle anglický letní dezert z angreštu, smetany a cukru je neskutečně jednoduchý, lehký a přitom tak lahodný... Jde o krém s jemně nakyslou chutí, který je v horkém odpoledni zkrátka nepřekonatelný.
Angrešt nepatří jen do džemu a kompotů, které často v útrobách sklepa čekají na svoji příležitost i několik let. V Anglii ovšem připravují z angreštu jeden z nejikoničtějších letních dezertů – Gooseberry Fool. Pojďte ho s námi taky zkusit a uvidíte, že na kompot už žádné bobule angreštu nezbydou.
-> Poháry a dezerty do skleničky ukryjí i drobné nezdary a chutnají přímo božsky
V Česku se někdy můžeme setkat s označením angreštová pěna nebo angreštový krém. Chuť vás jednoznačně dostane – je lehce kyselkavá, smetanově hebká a ideální na horké dny.
Jde o vrstvený nebo promíchaný dezert z angreštového pyré a vyšlehané smetany. Základní recept je jednoduchý, ale dá se snadno obměňovat. Je ideální jako dezert na grilovačku, rychlá sladká tečka po obědě nebo jako noblesní pohoštění na letní zahradní party.
-> Jak vyšlehat perfektní šlehačku
případně lžíce bezového sirupu, vanilkový cukr, citronová kůra
Postup:
Angreštový krémový dezert snese spoustu variací, a přitom bude pořád chutnat skvěle. Tady je pár nápadů:
Sirup z květů černého bezu: přidáním lžíce bezového sirupu do angreštového pyré získáme elegantní květinové aroma.
Se zakysanou smetanou: část smetany ke šlehání nahradíme zakysanou smetanou – krém bude lehce pikantní a osvěžující.
Frozen fool: mražená varianta – směs nalijeme do tvořítek na nanuky a necháme zmrazit.
S jogurtem nebo tvarohem: místo části nebo celé smetany můžeme použít bílý jogurt, tvaroh či všechno dohromady. Dezert bude lehčí, méně tučný a mírně nakyslý – skvěle se hodí pro letní osvěžení nebo jako zdravější varianta.
-> Recept na domácí tvarohové nanuky krok za krokem
Recepty s angreštem, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena