Maso na minutky vybíráme pečlivě, stejně tak tuk, na kterém plátky připravujeme. Hotová minutka musí být pěkně šťavnatá!
Kvalitní druhy (ještě lépe marinovaného) masa připravené snadno a rychle na pánvi. "Jako minutky" připravujeme nejrůznější masové plátky, medailonky, řízky, bifteky, steaky, ale i játra a maso nakrájené na nudličky. U přípravy minutek platí, že maso musí být kvalitní a dobře opracované, zbavené šlach a zbytečného tuku. Jen tak se nám minutku podaří dobře připravit, aby byla lehce opečená a uvnitř plná šťávy.
A jaké maso používáme na minutky? Z hovězího se hodí svíčková a roštěná, z vepřového kotlety, kýta, žebírka a panenka. Hodí se i telecí, kuřecí, kachní, krocaní prsa. Minutky lze připravit i ze zvěřiny.
Zahřátí na vysokou teplotu úplně každý tuk nesnese. Proto je při přípravě minutek nutné zvolit olej nebo ztužený rostlinný tuk. Naopak se raději vyhneme máslu, které se při vyšší teplotě přepaluje.
Minutku opékáme nejdříve při vyšší teplotě, aby se póry masa uzavřely a uvnitř zůstalo co nejvíce šťávy. Pak teplotu snížíme, maso nesmí vysmahnout a nesmí být na povrchu příliš opečené. V tuto chvíli můžeme přidat další ingredience - zeleninu, houby, uzeninu a další. Minutky tepelně neupravujeme dlouho, byly by suché. Maso obracíme bez píchání vidličkou či nožem, abychom uvnitř zachovali co nejvíce šťávy.
Z vypečené šťávy můžeme k minutkám připravit i omáčku. Kromě zahuštění pomocí škrobové moučky nebo hladké mouky vymíchané s kouskem másla, můžeme šťávu dochutit nejrůznějším kořením, sójovou či worcesterskou omáčkou, vínem nebo jiným alkoholem, smetanou apod.
Minutka předem naložená v marinádě chutná ze všeho nejlépe. Koření a ostatní dochucovače doslova prosáknou masem a dodají mu při přípravě nezaměnitelné aroma, na talíři chuť a křehkost. Kromě použití soli a pepře, dodáme různé koření podle druhu masa, grilovací koření, tabasco, pesto, ale klidně přidáme i jogurt, maso bude jemnější. Stačí už jen přidat pár kapek oleje, maso lehce naklepat hřbetem ruky nebo obrácenou paličkou a nechat proležet v chladu.
Marinovaný hovězí steak
(doba přípravy 30 min )
Hovězí steak Yamato na zeleném pepři
(doba přípravy 30 min )
Hovězí steak s olivami
(doba přípravy 25 min )
Telecí steak s glazovanou karotkou
(doba přípravy 45 min )
Marinovaný flank steak na grilu
(doba přípravy 45 min )
Foto: Pixmac.cz
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena