2-3 lžíce | vývar | |
1 lžíce | máslo | |
6-8 ks | karotka | |
1-2 kuličky | jalovec | |
3 lžíce | červené víno | |
2-3 lžíce | javorový sirup | |
4 kuličky | celý černý pepř | |
2 porce | telecí steak z kýty (á 200 g) | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
citronová šťáva | ||
mletý černý pepř | ||
na ozdobu | ||
petrželová nať |
Maso očistíme, hranou ruky lehce naklepeme a ochutíme mletým pepřem. Steaky zprudka ze všech stran opečeme, přendáme na pekáček, osolíme, vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 10 -15 minut. Potom maso z trouby vyjmeme a zakryté necháme asi 5 minut odpočinout. Mezitím si připravíme karotku. Karotku očistíme a vložíme do vroucí osolené vody. Povaříme 5 - 7 minut, zchladíme ve studené vodě a necháme okapat. Na pánev k výpeku přidáme máslo, karotku, jalovec a celý pepř. Vše podlijeme vínem, javorovým sirupem a za občasného obracení glazujeme přibližně 5 - 7 minut, dokud karotka neztmavne a výpek zredukuje na tmavou šťávu. Karotku vyjmeme a hustou šťávu podle potřeby zředíme malým množstvím vývaru. Necháme přejít varem a podle chuti osolíme a okyselíme. Telecí steaky s glazovanou karotkou podáváme s bramborovou kaší nebo opečeným bramborem.
Jak připravit šťavnatý steak? Zapomeňte na olej v pánvi!
Myslíte si, že umíte udělat dobrý šťavnatý steak? Možná, že fígle, které vám ukáže Václav Frič, šéfkuchař a majitel restaurace Na Pekárně v Čakovičkách, vás překvapí.
Sváteční grilování: 10 masových receptů, kterými okouzlíte každou návštěvu
Prodloužený víkend, krásné letní počasí a rozpálený gril - kombinace, která si žádá perfektní recepty na domácí grilovačku.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena