Telecí nebo také vídeňský řízek - klasika a elegance rakouské kuchyně.
6 plátků | telecí kýta |
2 špetky | sůl |
1 špetka | mletý červý pepř |
2 hrnky | hladká mouka |
2 ks | vejce |
2 hrnky | strouhanka |
příloha | |
---|---|
500 g | rané brambory |
1 lžíce | sádlo |
1 ks | cibule |
1 snítka | čerstvá petrželka |
směs | |
200 ml | olej |
1 lžička | sůl |
2 ks | vejce |
2 lžíce | ocet |
1 ks | cibule |
1 špetka | pepř |
1 lžíce | hořčice |
2-3 ks | kyselé okurky bez nálevu |
Připravíme si nejprve brambory jako přílohu a domácí tatarku. Uvařené brambory rozšťoucháme, na pánvi na kousku sádla zpěníme cibuli, až chytne zlatavou barvu, přelijeme do brambor. Podle chuti dosolíme a přidáme najemno nasekanou petrželku. Domácí tatarku připravíme snadno - do vyšší misky nakrájíme okurku a cibuli, přidáme ocet, hořčici, sůl, pepř, vejce a olej. Vše pak vyšleháme tyčovým mixérem do požadované konzistence, v případě potřeby můžeme zředit trochou oleje.
Lehce naklepané, osolené a opepřené tenké plátky z telecí kýty (na okrajích mírně naříznuté) obalujeme v klasickém trojobalu - hladká mouka, rozšlehané vejce a strouhanka. Telecí řízky pečeme dozlatova na přepuštěném másle.
Smažený telecí řízek se šťouchaným bramborem a domácí tatarkou podáváme jako výborný hlavní chod.
Ty nejlepší smažené řízky nejen na neděli
Smažený řízek, to je oblíbená česká klasika, bez níž si málokdo umí představit nedělní oběd. Dá se připravit na mnoho způsobů a my pro vás vybrali 6 receptů s výborným hodnocením.
Recept na smažený kuřecí řízek krok za krokem
Umíte připravit dokonale usmažený řízek? Dnes se podíváme na ten kuřecí. Recept krok za krokem.
autor Veronika
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena