Šípky se sbíraly už odpradávna a hospodyňky z nich dokázaly připravit nejen lahodný léčivý čaj, ale i jiné výborné nápoje a pokrmy. Nahlédneme do kuchyně našich babiček a prababiček.
1 kg zralých šípků, 2 litry vody, 1,5 kg cukru krupice
Šípky propláchneme studenou vodou, necháme okapat a pak je rozdrtíme. Zalijeme je litrem vody, za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Horké scedíme přes husté a sterilní plátýnko. Na drť, která zbude v plátýnku nalijeme znovu 1 litr vody a přivedeme k varu. Vaříme opět po dobu 10-ti minut za stálého míchání. Získanou šťávu zase přecedíme a obě získané tekutiny slijeme dohromady.
Do celkového množství šťávy nasypeme cukr a necháme ho za stálého míchání a zahřívání rozpustit. Sirup zahříváme nejvýše na teplotu 80 - 90 °C po dobu 10 minut. Pak šípkový sirup plníme do sterilních skleněných lahví a ihned uzavřeme sterilním uzávěrem. Lahve nesmí být studené, aby horkem nepopraskaly. Naplněné a vychladlé lahve se sirupem pak uložíme na chladném místě.
Šípkový sirup ředíme vychlazenou sodovkou. Je osvěžující , dokonce i povzbudí.
Libovolné množství šípků a cukr podle potřeby.
Natrhané šípky zbavíme stopek a kališních lístků, rozpůlíme je a zbavíme chlupatých jadérek. Chloupky jsou dráždivé, pokud jste alergici, pracujte raději v chirurgických rukavicích. Očištěné šípky pěchujeme postupně ve vrstvách do sklenic. Každou vrstvu prosypeme cukrem a znovu zmáčkneme, abychom vytlačili vzduch. Když jsou sklenice důkladně naplněné, uzavřeme je víčkem a uschováme na chladném místě. Po nějaké době šípky krásně změknou a přitom neztratí svůj obsah vitamínů. Navíc jsou sladkou pochoutkou, kterou můžeme přidat do čaje, zdobit s ní moučníky, nebo i upečené maso.
Džem ze šípků můžeme připravit i horkou cestou a postupovali bychom jako u přípravy džemů z jiného ovoce. Teplem bychom ale zničili výraznou část vitamínu C.
50 g máslo, 30 g hladké mouky, 250 ml masitého vývaru, 250 ml bílého přírodního vína, 2 lžíce šípkového džemu nebo protlaku, sůl, cukr, ½ citronu
Z másla a mouky připravíme růžovou jíšku, zředíme ji vychladlým vývarem z masa, vínem, důkladně promícháme, přivedeme za stálého míchání k varu a mírně vaříme asi 20 minut. Pak vymačkáme do omáčky šťávu z poloviny citronu, přidáme šípkový džem, dochutíme solí a cukrem. Jen krátce povaříme.
Šípková omáčka je výborná k pečenému masu a hlavně ke zvěřině.
1 lžičku jitrocele,1 lžičku mateřídouškové natě, 1 lžičku lipového květu a 2 lžičky drcených šípků.
Čajovou směs zalijeme 600 ml vroucí vody a necháme 5 minut luhovat. Podle chuti osladíme, nejlépe medem.
Čaj připravený z této směsi můžeme pít několikrát denně při nachlazení.
Doufám, že jsem vás alespoň trochu nalákala na sběr šípků. Není nad to, mít doma vlastní zásobu a kdykoli, hlavně v zimě, doplnit našemu organismu chybějící vitamín C.
Foto: Profimedia
Autor:Dana
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena