Lahodná a pikantní marmeláda, v případě potřeby nahradí i brusinkový dip k masu.
směs | |
---|---|
250 g | brusinky |
200 g | cukr |
1 ks | citron |
250 ml | voda |
500 g | šípky |
2 lžičky | hřebíček |
350-450 g | cukr |
200 ml | voda |
Ve směsi budou chutnat skvěle, ale uvaříme je každé zvlášť. Brusinky propláchneme a pečlivě probereme, abychom vyřadili špatné plody. Do hrnce dáme vodu, promícháme ji s cukrem a přivedeme k varu. Přidáme přebrané brusinky a vaříme tak dlouho, dokud nepopraskají. Přidáme šťávu z citronu a hřebíček a provaříme na mírném plameni dalších zhruba dvacet minut. Šípky propláchneme, zbavíme bubáků a rozpůlíme, spolu s vodou dáme do mixéru a směs rozmixujeme, poté propasírujeme. Směs necháme v kastrolu přejít varem a znovu propasírujeme, čímž máme základ šípkové marmelády.
Do směsi nasypeme cukr podle chuti a necháme za stálého míchání převářet, aby se cukr rozpustil. Nakonec přidáme brusinkovou směs a vše za stálého míchání prohříváme. Konzistenci vyzkoušíme několika kapkami marmelády na studeném talířku a vložením na pár minut do lednice. Směs by měla dobře ztuhnout, netéct. Pokud je ještě moc řídká, necháme ještě provářet a vyvařit víc šťávy. Nakonec ještě horkou směsí plníme připravené čisté sklenice, dobře je zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru, necháme vychladnout.
Tip na veganskou svačinku: Pečená polenta s dipem krok za krokem
Tip na zdravou svačinu z pečené polenty a dipem z bílého tofu krok za krokem.
Veganská svíčková omáčka s brusinkami a uzeným tofu krok za krokem
Veganská verze oblíbené svíčkové omáčky není vůbec složitá. Můžete se o tom sami přesvědčit v našem receptu krok za krokem.
autor Veronika
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena