Recept na velikonoční mazanec z domácí pekárny

Recept na velikonoční mazanec z domácí pekárny

Mazanec je tradiční velikonoční pečivo, které můžete vykouzlit i s moderním pomocníkem - domácí pekárnou. Zkuste to, recept je opravdu povedený.

31439×

Jarní pečení nejen o Velikonocích

Jaro se vyznačuje nejen přípravou různých jarních salátů, pomazánek, ale také pečením. První na řadu přichází právě velikonoční pečivo, mezi které patří kromě beránků i mazance. A právě velikonoční pečivo má svou tradici, význam a velkou oblibu nejen u dětí, ale také u dospělých. Jeho příprava se může zdát náročná, ale zejména o Velikonocích je pro některé z nás nezbytná.

S ohledem na stále zvyšující se pracovní vytížení všech členů domácnosti se uchylujeme k maximálnímu využívání domácích pomocníků - nepostradatelných kuchyňských spotřebičů. Oblíbenými se stávají zejména domácí pekárny.

Hranatý mazanec z domácí pekárny krok za krokem

Přestože je velikonoční pečivo nabízeno snad ve všech obchodech - nadýchané, voňavé a lákavé - mnohem lákavější je připravit si ho v domácích podmínkách.

Jarní pečivo má mít kulatý tvar právě podle teplého slunce, mělo by se silně lesknout a dozlatova zářit, a tak proto se na Velikonoce pečou koláče, bochánky, koblihy a mazance.

Z domácí pekárny sice mazanec kulatý nebude, ale pokud se podaří jej připravit právě na velikonoční neděli, tak jeho vůně, která se při pečení bude šířit po celém bytě, a také jeho následná sladká chuť nechá zapomenout na správný tvar tohoto pečiva.

Zásady pro přípravu mazance v domácí pekárně

Mazanec tradičně připravujeme z kynutého těsta, do kterého se přimíchají ještě rozinky nebo kandované ovoce a nasekané mandle. Ale pozor, při pečení v domácí pekárně je postup odlišný oproti klasické přípravě kynutého těsta.

  1. Do nádoby pekárny vkládáme postupně nejprve všechny tekuté ingredience, tedy vlažné mléko, měkké máslo, vejce.
  2. Následně přisypáváme mouku, sůl, vanilkový cukr a až zcela nakonec droždí.
  3. Z programů volíme základní program pekárny s dobou pečení cca 3 hodiny.
  4. Po krátké době počátečního hnětení těsta nás pekárna zvukovým signálem upozorní na to, že je čas na přidání rozinek či kandovaného ovoce a mandlí. Tím končí naše aktivní část přípravy mazance a vše ostatní zajistí sama pekárna.
  5. Po ukončení programu pečení necháme hotový mazanec ještě asi hodinu v pekárně, aby postupně vystydl.
  6. Po vyklopení mazance z formy pekárny vyjmeme ze spodní části mazance mísící zařízení (háky). Vhodné je použít krátký nůž, kterým z mísícího zařízení odstraníme slupku těsta (tak i zviditelníme jeho tvar) a pomocí špičky nože ho vyjmeme.

Recept na velikonoční mazanec

Nyní, když už víme, jaké zásady musíme při přípravě velikonočního mazance v domácí pekárně dodržovat, můžeme přistoupit k samotnému receptu. Můj osvědčený recept naleznete jako obvykle na Vaření.cz na následujícím odkazu.

ZOBRAZIT RECEPT NA VELIKONOČNÍ MAZANEC

Nejen velikonoční pečivo připravíte v domácí pekárně levou zadní. Jistě si každý najde cestu a způsob, jak nejlépe tohoto pomocníka využít, a to nejen pro pečení mazance.

Další recepty na velikonoční pečivo 

Velikonoční věnec
(doba přípravy 2 h 40 min )

Velikonoční buchty z domácí pekárny
(doba přípravy 1 hod )

Velikonoční beránek z piškotového těsta
(doba přípravy 45 min )

Velikonoční hnětýnky
(doba přípravy 1 hod )

Foto: Stanislava S.

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz