
Vypadá to jako hračka, ale i bramborová kaše má svůj postup. Pokud si nejste jistí, zkuste si s námi připravit hedvábnou bramborovou kaši pěkně krok za krokem.
Bramborovou kaši můžeme připravovat různě hustou či řídkou podle toho, jak ji máme rádi.
Někteří upřednostňují tužší, lepivější a s většími kousky brambor. Jiní naopak dávají přednost velmi jemné a spíše krémové konzistenci. My si dnes připravíme druhou variantu.
Bramborové kaši dodá skvělou chuť zakysaná i sladká smetana, jogurt nebo polotvrdý sýr jako jsou gouda nebo eidam.
-> Nedocenitelné brambory: Co všechno z nich můžeme uvařit?
1,5 kg brambor (ideálně přílohové), 200 ml mléka, máslo a sůl. Kromě toho vyšší hrnec a elektrický ruční šlehač.

Brambory si oškrábeme a očistíme do "alabastrova".

Do vyššího hrnce dáme pouze tolik vody, aby byly brambory při vaření ponořeny.
Vodu osolíme.

Ještě do studené vody vložíme na malé kousky pokrájené syrové brambory.
Vodu přivedeme k varu a vaříme přibližně 15 minut.

Brambory jsou správně uvařeny, pokud se rozpadnou, když do nich zapíchneme špičku nože.

Z uvařených brambor slijeme téměř všechnu vodu, necháme pouze trošku na dně.

Ohřejeme mléko.

Nyní vezmeme ruční šlehač a brambory nejprve pouze s vodou rozmixujeme.
Mixujeme alespoň 2 minuty. Potom přilijeme polovinu horkého mléka a další minutu mixujeme. V tuto chvíli kaši ochutnáme a podle chuti osolíme.
Při přípavě velmi záleží na kvalitě brambor. Pokud je již kaše krémová, zbytek mléka nepřiléváme. V opačném případě po nitce přiléváme další mléko a rovnoměrně šleháme.

Jemnou bramborovou kaši servírujeme horkou, nejlépe chutná s plátky másla.

Recepty na bramborovou kaši, které by vám neměly ujít:
Bramborová kaše s jogurtem a pažitkou
Bylinková bramborová kaše s chutí česneku
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena