Vaření.czMagazínRecept na hummus - cizrnovou pomazánku krok za krokem

Recept na hummus - cizrnovou pomazánku krok za krokem

Recept na hummus - cizrnovou pomazánku krok za krokem

Vyzkoušejte domácí přípravu hummusu - velmi oblíbené pomazánky z cizrny. Vysoký obsah bílkovin, vlákniny, železa, vápníku a vitamínů je bonusem navíc. Fotorecept krok za krokem.

17708×

Recept na hummus krok za krokem

1) Příprava surovin. 

Na hummus si připravíme 150 g suché cizrny, 1 dl vývaru z cizrny, 100 g pasty tahini (sezamová pasta), 1 středně velký citron, 3 - 4 stroužky česneku, 0,5 dl olivového oleje, 1 - 2 špetky mletého římského kmínu a podle chuti sůl. 

Pastu tahini nejčastěji seženeme v prodejnách se zdravou výživou. 

2) Cizrnu propláchneme, vsypeme do hrnce, zalijeme vodou a takto necháme přes noc stát. 

V téže vodě, kterou osolíme, cizrnu uvaříme doměkka. Měla by být měkká jako máslo. Předem namočené cizrně stačí cca 1 hodina varu. Uvařenou cizrnu scedíme, vývar si ponecháme a obojí necháme zvlášť vychladnout. 

3) Z citronu vymačkáme šťávu, česnek oloupeme. 

4) Vychladlou cizrnu vsypeme do mixéru, přidáme římský kmín, olivový olej, studený vývar, česnek a citronovou šťávu a trochu soli. 

5) Vše důkladně rozmixujeme na hutnou pomazánku. 

6) Až po důkladném rozmixování všech surovin přidáváme tahini a znovu promixujeme do zcela hladké konzistence. 

Pastu tahini nikdy nepřidáváme dříve! Hummus by nebyl tak jemný, vyšlehaný a krémovitý. 

7) Hummus - cizrnovou pomazánku podáváme v miskách s čerstvým pečivem. Před podáváním zakápneme olivovým olejem. 

Hummus - cizrnová pomazánka a finanční náročnost

Suchá cizrna nás v uvedeném množství přijde na 10 Kč, pasta tahini na 30 Kč, ostatní suroviny přibližně na 20 Kč. Čtyři porce hummusu si doma připravíme za cca 60 Kč. 

Smažené mini mozzarellky s hummusem
(doba přípravy 30 min )

Těstovinový salát s hummusem
(doba přípravy 30 min )

Cizrnový hummus
(doba přípravy 1 hod )


Česneková cizrna s bramborem
(doba přípravy 45 min )

Cizrna v rajčatové omáčce
(doba přípravy 25 min )

Cizrna jako zdroj bílkovin nejen pro vegetariány aneb hummusem to nekončí

Cizrna neboli římský hrách je velmi vděčnou luštěninou s vysokým obsahem železa, zdravých tuků a vlákniny. Při jejím použití bezpochyby platí, že málo peněz uděláme hodně muziky - lze ji použít jako hlavní chod, přílohu, může být součástí salátu, můžeme z ní připravit výbornou pomazánku či polévku, ale uplatnění najde i při přípravě placiček nebo oblíbeného falafelu - smažených cizrnových koulí. Pojďme se společně podívat na 10 receptů, které obohatí váš jídelníček.

Cizrna

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena