Vyzkoušejte domácí přípravu hummusu - velmi oblíbené pomazánky z cizrny. Vysoký obsah bílkovin, vlákniny, železa, vápníku a vitamínů je bonusem navíc. Fotorecept krok za krokem.
Na hummus si připravíme 150 g suché cizrny, 1 dl vývaru z cizrny, 100 g pasty tahini (sezamová pasta), 1 středně velký citron, 3 - 4 stroužky česneku, 0,5 dl olivového oleje, 1 - 2 špetky mletého římského kmínu a podle chuti sůl.
Pastu tahini nejčastěji seženeme v prodejnách se zdravou výživou.
V téže vodě, kterou osolíme, cizrnu uvaříme doměkka. Měla by být měkká jako máslo. Předem namočené cizrně stačí cca 1 hodina varu. Uvařenou cizrnu scedíme, vývar si ponecháme a obojí necháme zvlášť vychladnout.
Pastu tahini nikdy nepřidáváme dříve! Hummus by nebyl tak jemný, vyšlehaný a krémovitý.
Suchá cizrna nás v uvedeném množství přijde na 10 Kč, pasta tahini na 30 Kč, ostatní suroviny přibližně na 20 Kč. Čtyři porce hummusu si doma připravíme za cca 60 Kč.
Smažené mini mozzarellky s hummusem
(doba přípravy 30 min )
Těstovinový salát s hummusem
(doba přípravy 30 min )
Cizrnový hummus
(doba přípravy 1 hod )
Česneková cizrna s bramborem
(doba přípravy 45 min )
Cizrna v rajčatové omáčce
(doba přípravy 25 min )
Cizrna jako zdroj bílkovin nejen pro vegetariány aneb hummusem to nekončí
Cizrna neboli římský hrách je velmi vděčnou luštěninou s vysokým obsahem železa, zdravých tuků a vlákniny. Při jejím použití bezpochyby platí, že málo peněz uděláme hodně muziky - lze ji použít jako hlavní chod, přílohu, může být součástí salátu, můžeme z ní připravit výbornou pomazánku či polévku, ale uplatnění najde i při přípravě placiček nebo oblíbeného falafelu - smažených cizrnových koulí. Pojďme se společně podívat na 10 receptů, které obohatí váš jídelníček.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena