
Uvařit si povidla zabere trochu práce, ale vůně, chuť a radost z domácího produktu nám čas strávený v kuchyni vynahradí. Fotorecept na domácí švestková povidla vás provede přípravou krok za krokem.
Receptů na švestková povidla existuje mnoho. Největší rozdíly ale můžeme najít hlavně v postupech. V každém případě platí, že povidla se vaří tak dlouho, než se přirozeně zahustí odparem vody ze švestek.
Na domácí švestková povidla si připravíme dobře vyzrálé, až přezrálé švestky. Dále budeme potřebovat krupicový cukr a citronovou šťávu (případně ocet). Cukr používáme podle libosti.
U přezrálých švestech ani není potřeba, jinak počítáme zhruba 100 g na 1 kg vypeckovaného ovoce. Komu by přišla povidla při tomto množství kyselá, přidá cukru více.

Švestky zbavíme stopek, řádně omyjeme a necháme okapat. Všechny švestky řádně vypeckujeme.

Vypeckované švestky umeleme na masovém mlýnku, vznikne nám hustá ovocná kaše.

Podle chuti si připravíme koření (skořici, badyán a hřebíček), které umeleme najemno.
Z každého bude stačit 1 - 2 špetky, abychom povidla jen lehce ovoněli.

Pomleté švestky dáme do hrnce (nejlépe se širokým dnem). Za téměř stálého míchání vaříme švestky asi hodinu. Pak přidáme šťávu z jednoho citronu (nebo 125 ml octa) a podle chuti cukr.
My použili na 1,5 kg švestek 1 větší citron a 100 g cukru.

Oslazená povidla vaříme další 1 - 2 hodiny podle požadované hustoty a pravidelně mícháme. Hotová povidla by měla odpadávat z vařečky. V závěru povidla okořeníme a ochutíme rumem.

Uvařená povidla dáme do misky a můžeme ihned používat k mazání na pečivo, k plnění palačinek, buchet a koláčů.


Švestková povidla uchováváme také do zásoby. Není potřeba je zavařovat, stačí ještě horká povidla naplnit do připravených čistých sklenic, uzavřít víčky, otočit a nechat vychladnout.
Pro větší trvanlivost kápneme na povrch povidel trochu rumu. Po vychladnutí by se nám měl na povrchu vytvořit škraloup.

Sklenici s povidly překryjeme látkou, pergamenem nebo celofánem a ovážeme.
Domácí švestková povidla podáváme a používáme podle chuti. Z uvedeného množství budeme mít 2 větší sklenice povidel.
Připravíme si: 1,5 kg vypeckovaných švestek, 250 g cukru a 125 ml vinného octa.
Recepty, které se vám mohou hodit:
Vrhněte se na povidla. Pečená, bez míchání a nejen ta švestková
Milujete také jako my vůni povidel? Rádi je používáte k plnění koláčů a buchet? Pokud ano, nastal ten pravý čas pro jejich přípravu. Připravili jsme pro vás pár receptů na domácí výborná povidla, a to nejen ze švestek, ale také z jiných plodů, které se právě objevují na našich zahrádkách - borůvek, hrušek, jablek i dýní.
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena