I když jsou brambory známé vysokým obsahem sacharidů, do dietního režimu se hodí. Ale jak brambory připravit na vícero způsobů tak, aby pořád splňovaly dietní normy a náš denní kalorický příjem byl optimální?
Před konzumací bychom se aspoň něco málo mohli o bramborách dozvědět. Není to jen tak obyčejná zelenina, jak by se na první pohled mohlo zdát. Brambory jsou hodnotným zdrojem vitamínu C, draslíku, hořčíku, fosforu, železa, ale také manganu, jódu a selenu. Na 100 g obsahují pouhých 290 kJ. Konzumací brambor prospějeme nejen svému zdraví, ale i kráse, blahodárné účinky mají i na žaludek a slinivku. Brambory navíc patří mezi tzv. antioxidanty a účinně si jejich pravidelným pojídáním pročistíme organismus a v kombinaci s jinými potravinami zajistíme i odvodňující účinky (třeba s podmáslím).
Pokud sem tam nahlédnete do kalorických tabulek nebo sledujete etikety toho, co jíte, určitě jsou vám známy zrádné pokrmy z brambor. Vynechat se musí samozřejmě smažené chipsy, hranolky, krokety, ale i tučně připravené americké brambory nebo bramborové knedlíky, které zase pro změnu obsahují spoustu mouky. I bramborová kaše plná másla a plnotučného mléka si s dietou příliš nerozumí, stejně jako francouzské brambory s množstvím klobásky nebo jiné uzeniny.
Ochucené gratinované brambory
(doba přípravy 45 min )
Zapečené brambory s kuřecím masem, brokolicí a zeleninou
(doba přípravy 2 hod )
Lehká bramborová polévka s fazolkami
(doba přípravy 45 min )
Zapékané brambory s česnekem
(doba přípravy 1 h 15 min )
Pečené bramboráky bez mouky
(doba přípravy 35 min )
Inspirace na celý týden: Rychlé recepty z nových brambor, zeleniny a bylinek
Nové brambory jsou samy o sobě tak chutné, že si s nimi nemusíme dávat téměř žádnou práci. Stačí je uvařit nebo upéct ve slupce a servírovat s mlékem a kouskem másla. Ale i tak se může hodit pár receptů, které zpříjemní a oživí náš jídelníček.
Bramborové placky s červeným zelím krok za krokem
Bramborové placky plněné červeným zelím jsou lahodným pokrmem, který spojuje křupavost a chuť brambor s pikantním a sladkým aroma červeného zelí. Tento recept je ideálním doplňkem pro vegetariány i všechny milovníky dobrého jídla.
Nejlepší bramboračka: Bez hub se neobejdete a vývar je prostě základ!
Kdo by ji nemiloval, voňavá, hustá a poctivá, taková je bramboračka, kterou si pamatujeme z kuchyně našich babiček. Jak si ji připravit tak, aby se opravdu podařila a chutnala jako za starých časů? Vsaďte při vaření na silný vývar a bez hub snad ani bramboračku nevařte. Nejlepší jsou houby sušené, protože dodají polévce silnější aroma.
Dietní speciál: Jak zhubnout a dostat se rychle do formy?
Zhubnout, mít pevnější tělo a cítit se fyzicky lépe. Ale jak na to? Začněte detoxikací, ostatně její pravidla jsou všeobecně důležitá i pro hubnutí - pít více vody a neslazených čajů, jíst více zeleniny a omezit všechny škodlivé a návykové látky. Zdravého úbytku na váze dosáhnete správným složením jídelníčku, kalorickým deficitem a pravidelným pohybem. V našem speciálu o hubnutí se dozvíte pár šikovných rad a nechybí ani pár receptů vhodných pro úbytek na váze.
Foto: Pixabay.com
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena