Zatímco česká hospodyňka má na vánoční pečení ještě spoustu času, u našich německých a rakouských sousedů se začíná s pečením už koncem listopadu.
Pravá vánoční štola vyžaduje k plnému rozvinutí chuti a vůně asi 3 týdny na odležení.
- Jedná se o obdobu naší vánočky, ale není splétaná z pramenů, je v ní více rozinek, mandlí, oříšků a kandovaného ovoce. Ale hlavně je bohatě potřená máslem a obalená v moučkovém cukru.
- Štoly známe kynuté, tvarohové, mandlové, plněné marcipánem, ale i kakaové a čokoládové.
-> Vánočku z devíti pramenů upletete taky! Zvolte si způsob, na který si troufnete

Odkud přišla štola?
Tradice pečení štol o Vánocích je prastará a vznikla v Drážďanech. Historické listiny se o vánočních štolách poprvé zmiňují v roce 1474, první zmínky o vánočce pochází až z konce15. století.
Tvar štoly znázorňuje Ježíška zabaleného do plenek. Tradice říká, že štola nesmí být nakrojena dříve než o Štědrém večeru po bohoslužbě. Ochráníme tak dům od nemocí a neštěstí.
- Obvyklým označením štoly bylo tehdy "Striezel", což v překladu znamená pletenec.
- Nejstarší německý vánoční trh "Dresdner Striezelmarkt" vděčí za své jméno právě tomuto tradičnímu vánočnímu pečivu.
- Označení "Dresdner Stollen" se po sjednocení Německa stalo chráněnou registrovanou známkou.
- Od roku 1997 se toto označení může používat jen pro štoly pečené v Drážďanech a okolí.
-> Správná vánoční štóla zraje jako víno. Upečte si sváteční poklad původem z Drážďan!

Drážďanská štola
Historickými prameny podložená první štola byla upečena v Drážďanech. Drážďanská štola je vlastně nepletená vánočka, připravována z kynutého těsta, naplněná kořením, ovoněná esencemi a ochucena např. mandlemi.
- Štolu je potřeba péct dopředu tři týdny i více. Protože čím dříve je štola upečena, tím lepší a výraznější bude i její chuť.
- Štolu uskladňujeme zabalenou do mikrotenového sáčku na chladném místě.
Festival štol
Oproti naší vánočce má však drážďanská štola jedno zvláštní vyznamenání.
Každoročně druhá adventní neděle patří milovníkům sladkostí, pro které se pořádá v Drážďanech Festival štol (Stollen Fest) jako součást vánoční trhů, které se konají již od roku 1434.
- Nejenže tu cukráři nabízí rozličné druhy a velikosti štol, které můžete přímo u stánků ochutnat a nebo si je zakoupit domů, ale také jsou zde připraveny některé kuriozity.
- "Voňavý průvod" nese obří štolu (maxištólu) upečenou tamními cukráři historickou částí města. Ta největší štola měřila skoro 5 metrů a vážila 4 tuny. Vrcholem festivalu je prodej kousků obří štoly.
-> Vánoční tvarohová štola s brusinkami krok za krokem

Recept na klasickou drážďanskou štolu
- 375 g rozinek
- 125 g korintek
- 40 ml rumu
- 750 g polohrubé mouky
- 50 g čerstvého droždí
- 200 ml vlažného mléka
- 125 g pískového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 100 g loupaných mandlí
- 5 hořkých mandlí (z lékárny)
- 100 g citronátu
- 100 g oranžátu
- 0,3 lžičky soli
- 250 g másla
- na špičku nože kardamonu a muškátového oříšku.
na potření 75 g másla a na pocukrování 50 g moučkového cukru
- Do mouky rozdrobíme droždí a smícháme s trochou mléka a 1 lžičkou cukru. Těsto necháme kynout asi 20 minut.
- Mandle, hořké mandle, citronát a oranžát nadrobno posekáme.
- Pak spolu se solí, máslem, zbylým cukrem, mlékem a kořením dáme do mísy a vše uhněteme do hladkého těsta.
- Přikryté necháme ještě 60 minut na teplém místě vykynout.
- Rozdělíme na 2 části a necháme ještě 60 minut kynout.
- Pak zformujeme štoly, potřeme teplou vodou a necháme odležet, než se rozehřeje trouba (na 250 °C). Pečeme 60 minut na 200 °C.
Recept na tvarohovou štolu
- 500 g hladké mouky
- 230 g cukru moučky
- 150 g změklého másla
- 150 g měkkého tvarohu
- 150 g kandovaného ovoce
- 3 vejce
- 40 g rozinek namočených v rumu
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 lžičku citronové kůry
Na potření 60 g rozpuštěného másla a na pocukrování 40 g cukru moučky
- Ze surovin připravíme hladké těsto, do kterého vmícháme kandované ovoce a okapané rozinky.
- Na pomoučněném vále rozválíme těsto na silný plát.
- Těsto přeložíme přes sebe a vytvarujeme štolu, kterou pečeme asi hodinu na 180 °C.
Uvařte si s námi
Recepty na štolu, které by vám neměly ujít:
Vánoční štola s rozinkami a kandovanou kůrou

Vánoční tvarohová štola

Nenáročná tvarohová štola

Štědrovečerní štola

Mandlová štola
