Mnoho z vás si bude myslet, že se jej toto téma netýká. Že se týká jen provozovatelů restaurací, jídelen a dalších zařízení. Téma se však týká i všech, kteří chodí pravidelně jíst do stravovacích zařízení a chtějí být informování o tom, co je "čeká".
Počátkem nového roku 2007 vstoupila v platnost novela vyhlášky 137/2004 . Novela se zabývá hygienickými požadavky ve stravovacích službách a zařízeních. Přinášíme vám stručný výběr změn z novely. Nařízení 852/2004 a "hygienický balíček" Evropského Společenství vneslo zmatek českých hygienických předpisů. Nařízení totiž upravovala některé skutečnosti jinak, než česká vyhláška 137. Proto se odborníci shodli, že je třeba tuto vyhlášku novelizovat a nejasnosti vyřešit. V říjnu vyšla oficiální tisková zpráva Ministerstva průmyslu a obchodu, že byla vyhláška přepracována a začátkem prosince novelu vyhlášky podepsal ministr zdravotnictví.
Z vyhlášky byla odstraněna celá hlava I s paragrafy § 3 až § 14, které přílišným způsobem a nad rámec evropské legislativy upravovaly stavební konstrukce, prostorové dispozice a vybavení kuchyní, od rozměrů, rozměrů pro jednoho zaměstnance, výšce místnosti a dalších. Také byly zrušeny paragrafy 15 - 36 týkající se smyslového hodnocení pokrmu, používání vaječných pokrmů, polotovarů, zmrazování a rozmrazování potravin. Zůstal však zachován paragraf 25. Ten definuje podmínky uvádění pokrmů do oběhu. Nově došlo ke změně teploty - "Teplé pokrmy se uvádějí do oběhu tak, aby se dostaly ke spotřebiteli co nejdříve, a to za teploty nejméně +60 stupňů °C." V původním znění byla teplota + 63 až 65 °C. Kromě jiného je rozšířen i paragraf 37. Ten se zabývá označováním rozpracovaných pokrmů, polotovarů a zmrzlin. V paragrafu 38, který se týká stanovení kritických bodů, jsou nově stanoveny lhůty, po které se kritické body evidují. Dále byla odstraněna hlava IV, s paragrafy 40 - 45, která se zabývala vybaveností stánků, mobilních stravovacích zařízení a dalších doplňkových služeb. V platnosti zůstávají paragrafy 46 - 48, které se zabývají podáváním pokrmů v rámci zdravotní péče a sociálních služeb. Upraveny byly také zásady provozní a osobní hygieny v § 49 - 52. V prvé řadě jich je méně. V druhé řadě nejsou předepsány předchozím úplně a velmi vyčerpávajícím způsobem. Jednou z mnoha věcí, která odlehčí provozovatelům zařízení je, že již není nutné oddělovat prostor pro mytí různých druhů nádobí, rozlišovat značením čistící prostředky určené k hrubému úklidu s prostředky určené k čistění. Zachováno zůstává nekouření v prostorách manipulace s potravinami a produkty a v prostorách, kde se myje nádobí a další. Vyhláška je celá více koncipována v duchu evropské legislativy. Neudává doslova, co se jak přesně musí dělat, avšak trvá tom, aby přes to všechno dostal zákazník či strávník zdravotně nezávadný pokrm.
Foto: Profimedia.cz
Autor:admin_vareni