Založený
žitný kvásek ráno vybereme z chladničky, když se ohřeje na pokojovou teplotu, přikrmíme ho 50 g žitné chlebové mouky a 50 ml vlažné vody, promícháme dřevěnou vařečkou, přikryjeme na volno mikroténovým sáčkem a necháme ho na pultě do večera pracovat při pokojové teplotě, večer kvásek znovu promícháme.
Do mísy večer prosejeme 600 g světlé pšeničné chlebové mouky T 650, přidáme 1 lžičku soli, promícháme, přilijeme 400 ml aktivního žitného kvásku, cca 100 ml vlažné vody a zpracujeme v robotu na vláčné pružné polotuhé těsto, vytvarujeme bochník, přikryjeme čistou utěrkou a necháme při pokojové teplotě vykynout do dvojnásobného objemu přibližně 10 - 12 hodin přes noc, za ten čas díky kvásku těsto viditelně zvětší svůj objem.
Vykynuté těsto následující ráno pomocí stěrky z umělé hmoty uvolníme z mísy na pomoučněnou desku. Na desce těsto dvakrát přeložíme a vytvarujeme z něj bochník. Bochník opatrně přeneseme do kulaté jenské mísy vystlané pečícím papírem, dáváme pozor, abychom při manipulaci s těstem nevytlačili z něho početné vzduchové bublinky. Přikryjeme utěrkou a necháme znovu kynout, až opět viditelně zvětší svůj objem - asi 2 hodiny.
Rozehřejeme troubu na 230 °C, chléb přikryjeme vrchem jenské mísy, vložíme péct do trouby a pečeme 30 minut při této teplotě. Potom odkryjeme a vrch bochníku potřeme studenou vodou, aby vznikla pečením na povrchu křupavá kůrka. Pečeme ještě 15 minut odkryté do požadované hnědé barvy, poté vybereme z trouby, upečený chléb dáme na mřížku a znovu potřeme ještě horký bochník studenou vodou, čímž získá chléb lesk, potom přikryjeme čistou utěrkou a necháme úplně vychladnout.
Vychladlý domácí kváskový chléb můžeme pokrájet na krajíce a podávat. Chléb je lehoučký a vzdušný, uvnitř má měkkou vláčnou nadýchanou střídku s početnými oky a na povrchu krásně vypečenou křupavou kůrku. Chléb má výbornou chuť a je přímo požehnáním pro ty, kteří nesmí konzumovat kynutý chléb s droždím, úžasně chutná však i zdravým lidem.
Pokud jednou kváskový chléb zkusíte doma sami připravit a upéct, stanete se závislým na doma pečeném kváskovém chlebu, který vydrží déle čerstvý než ty z obchodu s různými éčky a nikdy více je už nebudete kupovat. Domácí kváskový chléb můžeme ochutit fenyklem, celým kmínem, různými semínky a jiným kořením podle vlastního uvážení.