Březen, duben a květen jsou nejlepší měsíce ke sběru mladých kopřiv. Jsou skvělé na přípravu čajů a lahodných chipsů. Vyzkoušejte tento snadný recept.
3 hrstě | kopřiva |
0.5 lžičky | sůl |
1 lžička | lahůdkové droždí |
1 lžička | mletá uzená paprika |
2 lžíce | rostlinný olej |
Čerstvé kopřivové chipsy umyjeme vodou, osušíme utěrkou a poté je přendáme do mísy. Zakápneme je olejem, přidáme sůl, uzenou červenou papriku a lahůdkové droždí a promícháme.
Takto připravené kopřivy přendáme na pečící papír a vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme zhruba 10 minut.
Během pečení chipsy promícháme a obracíme. Hotové kopřivové chipsy jsou krásně křupavé a navíc i zdravé.
Sběr kopřiv: Na čaj, špenát i kopřivovou polévku
Nastává čas, kdy mnoho z nás sbírá a suší různé byliny pro svá oblíbená jídla. Nejinak je tomu s kopřivou, která se pomalu nejen na našich zahradách rozrůstá.
Pažitka a její využití do velikonočních receptů
Pažitka je příbuzná s česnekem, cibulí či jarní cibulkou a každému jídlu dodá svěží jarní barvu, stejně jako lehce pikantní a říznou chuť. Patří k bylinkám, které je nejlepší využívat v čerstvém stavu, nejlépe hned po utrhnutí. Snadno se pěstuje a můžete ji mít na záhonku, i v květináči na balkoně nebo za oknem. Pojďte se s námi inspirovat několika recepty s touto bylinkou, která si na jaře a zejména o Velikonocích zaslouží vaši pozornost.
autor Jitka Langeová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena