Nastává čas, kdy mnoho z nás začne sbírat a sušit různé byliny pro svá oblíbená jídla. Nejinak je tomu s kopřivou, která se pomalu nejen na našich zahradách pomalu rozrůstá.
Latinský název - Urtica dioica L., lidově kopřiva, prhlinka, prlice, žáhavka, žíhavka, žihlava.
Kopřiva patří mezi známé rostliny, i když ne zrovna oblíbené. Kdo ji neznal, po prvním seznámení s jejími "žihadly" si na ni dá pozor. Přitom ne každý tuší, že listy kopřivy jsou vývozním zbožím. Kopřiva je vytrvalá bylina. Její lodyhy dosahují až výšky 120 cm. Má plazivý oddenek, který se větví a vyrůstají z něj čtyřhranné lodyhy.Ty jsou podobně jako listy pokryty štětinatými chlupy, zpevněnými minerálními látkami. Tyto chlupy způsobují ono pověstné pálení až otoky u alergických lidí. Listy jsou řapíkaté, vejčité, na okraji pilovité, zašpičatělé. Mají tmavě zelenou barvu.
U kopřivy dvoudomé se setkáváme s velkou proměnlivostí. Dokonce i žahavé chlupy mohou někdy chybět. Rostlina vytváří mnoho podzemních výběžků, které slouží k rozmnožování. Z úžlabí listů v horní části vyrůstají latnatá květenství. Kvítky jsou zelené. Samičí květenství jsou dlouhá, samčí naopak přímá, s kratšími větvičkami. Květy jsou jednopohlavní, jak vyjadřuje i název druhu. Přesto se najdou (mimo samostatných rostlin samčích a samičích) i rostliny s oběma květy. Kopřiva dvoudomá kvete od června do září. Plodem je drobná nažka.
Kopřiva je dnes rozšířená po celém světě. Najdeme ji v křovinách, příkopech, podél cest, u plotů, na rumištích, na okrajích lesů. O jejím výskytu platí, že je dokladem vyššího výskytu dusíku v půdě.
Nejčastěji sbíráme listy, které strháváme z lodyh. Při sběru jsou nepostradatelné rukavice. Můžeme sbírat i nať. Nejvhodnější jsou mladé rostliny, asi do výšky 30 cm. Můžeme také sežínat i vrchní část starších porostů (většinou ne delší než 50 cm). Kopřivy sbíráme od června do září. Sušit musíme rychle ve slabých vrstvách na stinném místě a dobře větratelném. Vhodné je umělé sušení při teplotách do 60 °C. Správně usušené listy si ponechávají původní barvu, jsou bez pachu, chuti nahořklé, slabě natrpklé. Při sušení listy neobracíme, dochází tak k jejich lámání. Listy rozdrobené a zčernalé vyhazujeme.
V lidovém léčitelství je kopřiva oblíbenou bylinou. Využívá se jejích močopudných účinků, ale také protirevmatických, protizánětlivých a protikrvácivých. Podporuje trávení a celkovou látkovou výměnu. Mladé listy jsou součástí jarních bylinných kůr ve formě salátů, polévek a špenátu. Louhují se také na dobrý čaj, je možné připravit i sirup.
Jemně nastříhané sušené listy povaříme v litru vody a přidáme asi 3 lžíce octa. Odvar snižuje vypadávání vlasů a zajistí jim lesk.
Dobře omyté listy z mladých kopřiv spaříme na sítku. Na másle usmažíme cibuli s moukou, vzniklou jíšku rozředíme mlékem a přidáme vajíčko. Vmícháme kopřivy.
(doba přípravy 35 min)
Dobře omyté vršky kopřiv vložíme do vroucí vody. Přidáme jemně pokrájené brambory a celou cibuli. Po změknutí brambor vše rozmixujeme a zahustíme smetanou. Přidáme trochu másla, sůl, pepř. Pro labužníky můžeme na talíř rozkrojit vejce uvařené na hniličku a zalít polévkou.
Rychlá kopřivová polévka se sýrem
(doba přípravy 30 min)
Kopřiva dvoudomá - léčivá rostlina, ne plevel
Léčivé rostliny jsou nejstarší a zároveň nejmodernější léčivé prostředky pro člověka i zvířata. Kopřivu dvoudomou mnozí z nás považují za nepříjemný plevel, ale bylinkáři na ni nedají dopustit. Již za druhé světové války si vojáci obkládali rány lístky kopřiv, aby chlorofyl v nich obsažený urychlil jejich hojení.
Jarní pokušení v podobě pampelišek: Uvařte z nich výborný med i polévku
Vařit a připravovat nejrůznější pochoutky nemusíme jen z drahých surovin. Už brzy na jaře probouzející se příroda nabízí spoustu možností - medvědí česnek, mladé kopřivy, pažitku, ale třeba i smetanku lékařskou, které lidově říkáme pampeliška. Obsahuje vitamíny A, B i C, ale také betakaroten, křemík, sodík nebo draslík. Navíc v ní najdete inulin – látku vhodnou pro cukrovkáře. Pojďme se podívat na pár receptů, díky kterým můžeme zařadit právě pampelišky do našeho jarního jídelníčku.
Až se příroda probudí, budeme mít k dispozici již řadu bylinek, které hrají hlavní roli při pročišťování organismu. Poohlédněte se po kopřivě, pampelišce i šťovíku.
Foto: Shutterstock.com
autor Stáňa
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena