Veganský kopřivový špenát

Mám ráda kopřivy pro jejich super účinky na zdraví. Tak jsem zkusila kopřivový špenát bez mléka a vajíček. A je výborný!


0.00x
35 min

Ingredience

3 stroužkyčesnek
1 kscibule
1 ksmrkev
1 miskakopřivy
3 lžičkyhladká mouka
3 špetkymuškátový oříšek
0.33 balíčkuveganská smetana
1 lžičkasypké polévkové koření

podle potřeby

olej

podle chuti

sůl
mletý pepř

Postup přípravy

Natrháme si dvoulitrovou misku kopřiv. Kopřivy omyjeme a i s jemnějšími kousky stonku dáme do kastrolku, zalijeme vroucí vodou a asi minutu vaříme. Pak kopřivy sítem vybereme, mírně vymačkáme a necháme chvilku zchladnout.

Mezitím si očistíme větší cibuli, česnek a mrkev. Cibuli s mrkví nakrájíme nadrobno. Česnek utřeme. Pak na prkénku pokrájíme kopřivy, na oleji zpěníme cibulku, přidáme mrkev a chvilku smažíme. Přidáme pokrájené kopřivy, trochu pepře, asi 3 špetky muškátového oříšku, česnek, sypké polévkové koření, promícháme, přidáme trochu vody z kopřiv a 3 minuty dusíme. Pak vmícháme veganskou smetanu s třemi lžičkami hladké mouky, necháme přejít varem a je hotovo.

Na fotce je veganský kopřivový špenát s bramborami, které jsem uvařila i se slupkou a pak je i se slupkou a kmínem opekla na pánvi. Jinak je dobrý i s bramborami vařenými normálně, bramborovou kaší či knedlíkem.

Tip: Vodu z vaření nevyléváme. Je v ní spousta cenných látek. Dá se pít jako kopřivový čaj, ale já ji používám i na opláchnutí obličeje a na vlasy. A pokud jí mám nadbytek, protože z kopřiv nyní vařím hodně, tak naředěnou zalévám kytky. Pokud jí kytky i pokropíte, odradí to navíc pár škůdců.
user-icon

autor Kkuli


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Veganský kopřivový špenát

Zpět na recept
Druh jídla
Omáčky
Národní kuchyně
Žádná