Vaření.czReceptyShish Tavuk - marinované grilované kuře

Shish Tavuk - marinované grilované kuře

Tento velmi chutný a výborný recept jsem vybrala ze své sbírky arabských jídel. Název Shish Tavuk však pochází z turecké kuchyně.


2.535x
20 min

Ingredience

800 gvykostěné kuřecí prsa bez kůže

podle chuti

0.5 lžičkysůl

marináda

1 kscibule
0.5 kscitron
0.5 lžičkymletá skořice
0.5 lžičkyřímský kmín
0.5 lžičkysušený tymián
0.5 lžičkymletá pálivá paprika
0.5 lžičkymletý kardamom
0.5 lžičkyčerstvě mletý černý pepř
0.5 lžičkydrcený hřebíček
8 lžicolivový olej extra virgin
0.5 lžičkyčerstvě mletý bílý pepř
0.5 lžičkyčerstvě nastrouhaný muškátový oříšek

Postup přípravy

Kuřecí prsa vykostíme, zbavíme kůže a pokrájíme na menší kostky. Dále si připravíme kořenící směs Bharat - do mísy dáme římský kmín, mletou skořici a mletý kardamom. Dále přidáme mletou pálivou papriku, nastrouhaný muškátový oříšek, čerstvě mletý černý a bílý pepř, sůl, drcený hřebíček, citronovou šťávu a olej. Všechno dobře spolu smícháme a máme hotovou marinádu. Kořenící směs Bharat je nejlepší vždy připravit zásadně čerstvou. Složení kořenící směsi Bharat se může lišit podle kuchaře i oblasti, ve které se používá. Nejčastěji se s ní střetneme v Sýrii, Libanonu, Jordánsku, Palestině i jinde. Kořenící směs Bharat se vyrábí i průmyslově, u nás ji dostaneme koupit i hotovou ve specializovaných arabských obchodech nebo e-shopech. Pokrájené kuřecí maso vložíme do připravené marinády a všechno spolu promícháme. Cibuli nastrouháme na jemno, přidáme k masu v marinádě, opět pořádně promícháme a odložíme na noc na 12 hodin do chladničky odpočívat, aby maso pořádně nasáklo chutí marinády a zároveň pěkně zkřehlo. Během marinování je potřeba směs vícekrát promíchat - asi šestkrát. Marinované kuřecí maso napícháme na grilovací jehly. Rozpálíme na sucho grilovací pánev a položíme maso na pánev, přitom oleje je na mase dostatek. Kuřecí maso opékáme z každé strany asi 5 minut. K masu si uděláme pečené brambory, na které dáme tu úžasnou voňavou marinádu, která ještě zbyla. Shish Tavuk podává se s pita chlebem a množstvím čerstvých zeleninových salátů, pikantní přílohou a kyselou smetanou Toto vynikající voňavé jídlo může mít mnoho variant, dokonce dům od domu mohou být chuťově jiné v závislosti od preferenci použitého koření v marinádě. Maso je jemné, uvnitř křehké, měkké, na povrchu křupavé, krásně voňavé a nasáklé chutí použitého koření a svěží chuti po citronu. Shish Tavuk je mimořádně oblíbený v Sýrii a Libanonu. V Sýrii se griluje nejčastěji na grilu venku. Připravuje se hlavně v restauracích, ale i v domácnostech grilováním. Každý kuchař má svoje speciální vlastní koření, tedy je známo více variant. Shish Tavuk se podává jako část večeře nebo také v menším množství jako předkrm.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Shish Tavuk - marinované grilované kuře

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Arabská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena