
Hovězí Wellington zvládnete doma, když máte to správné maso a znáte jeho správnou teplotu. Jaký trik udrží listové těsto křupavé a jak připravit duxelles?
Hovězí Wellington je přesně ten typ jídla, které na talíři vypadá jako z luxusní restaurace. Dobrá zpráva je, že ho můžeme zvládnout i doma a omráčit jím všechny u stolu.
O tom, jestli z našich snad vyjde masový štrúdl, anebo parádní Wellington, rozhoduje pár detailů: Perfektně zatažené maso na povrchu, vrstva hub a dobré máslové těsto, které bude po upečení křupavé.
-> Jak na domácí listové těsto?
Nejdůležitější je maso. Na hovězí Wellington vybíráme střední část svíčkové, která má po celé délce podobný průměr.
Druhá zásadní věc je duxelles. Pod tajemným francouzským názvem se skrývají nasekané houby se šalotkou a tymiánem.
Je nedílnou součástí hovězího Wellington, ale hodí se i do quiche, pomazánek, omáček či pod maso. Správně připravené duxelles má intenzivní chuť a konzistenci, která umožňuje rozetřít do tenké vrstvy.
-> Co je quiche? Upečte si francouzský slaný koláč
Duxelles můžeme připravit den předem, ušetříme si tím čas.
Místo svíčkové jde použít také vepřovou panenku nebo lososa – technika balení je stejná, jen hlídejte teplotu. Panenka by měla mít uvnitř maximálně 60–63 °C, losos kolem 55 °C.
Připravit můžeme i vegetariánský Wellington. Místo masa použijeme červenou řepu vcelku, případně jinou zeleninu.
Recepty, které by vám neměly ujít:
Vepřová panenka v listovém těstě s vinnou redukcí
Jelení hřbet Wellington s kaštanovým pyré
Kuřecí maso v listovém těstě s žampionovým veloute
Zapečená vepřová panenka v listovém těstě
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena