Léto oproti ostatním obdobím v roce přináší čerstvou zeleninu a ovoce. V kuchyni to pak pro nás znamená, že měníme své zaběhlé stravovací návyky a zásobujeme tělo větším množstvím vitamínů.
V posledních letech se mi potvrdilo, že když jsou velká horka, nemáme tolik chuť na teplé vařené jídlo a bohatě si k obědu vystačíme s čerstvým zeleninovým salátem, nad kterým bychom v zimě ohrnovali nos. Když už se přece jen pustíme do tepelné úpravy oběda, tak převládá drůbeží maso a ryby na zelenině, s bohatou zeleninovou oblohou či zeleninovým salátem. Spoustu vitamínů nám také nabízí ovoce, které nás v letním období opravdu obklopuje.
Ještě dnes se na venkově setkáme s drobnými či většími pěstiteli zeleniny. Někdo pěstuje zeleninu jen tak pro radost či pro pocit z toho, že si vypěstoval zeleninu sám, jiný pěstuje zeleninu pro potřeby druhých. Mrkev, okurky, cibule, brambory, květák a mnohem více ještě dnes můžete nalézt na malých zahrádkách
V létě se i v moderní době, plné nespočetných možností nákupu v supermarketech či hypermarketech stále zavařuje. K tradičním patří bezpochyby zavařování okurek, mladé cibulky, různé druhy čalamád, leča. V neposlední řadě je nutno uvést zavařování ovoce. To znamená kompoty nebo domácí marmelády. Zavařování hub také není žádnou novinkou. Tímto způsobem tepelné úpravy ovoce a zeleniny si vytváříme zásoby na období, kdy je zelenina a ovoce v obchodech drahá a některé druhy jsou těžko k sehnání. Možná si někdo z vás řekne, že zavařování je přežitek z dob našich babiček a v dnešní době plné možností, se zavařovat ani nevyplatí, ale vzpomeňte si na chuť maminčiných okurek či na babiččinu výbornou jahodovou marmeládu, kterou tak ráda používáte při přípravě vánočního cukroví. Rozhodně mi musí dát každý za pravdu, že chuti marmelády od babičky se ta kupovaná nemůže vyrovnat.
Jablka s mátou - sterilovaná
(doba přípravy 45 min )
Zavařovaná dýně
(doba přípravy )
Sterilované okurky ve sladkokyselém kořeněném nálevu
(doba přípravy 30 min )
Sterilovaná červená řepa s cuketou a křenem
(doba přípravy 2 hod )
Grilování je další kapitolou, která k létu neodmyslitelně patří a v jiném ročním období ji nelze využít. Ještě nedávno jsme si vystačili s opékáním špekáčků na ohýnku a v uvolněné náladě zpívali u táboráku písně, málokdo z nás jistě zapomněl na brambory pečené v ohni. V dnešní době tento trend pomalu odeznívá a nechává se nahradit modernějším grilováním. Na grilu upravujeme nejen špekáčky, ale také různě upravené maso, ryby, ať už jsou to steaky, filety či špízy. Grilování nás očarovalo. Maso grilujeme marinované a marinád se na českém trhu objevuje stále větší množství.
Marinádu si můžeme koupit sypkou v podobě kořenících přípravků, kterou je třeba ještě dopřipravit přilitím tekutiny či oleje. Další možností jsou marinády tekuté, které již nevyžadují žádnou další úpravu a pokud o ty kupované nestojíte, tak si ji můžete podle vlastní chuti připravit doma smícháním koření s olejem, sójovou omáčkou, česnekem. V ingrediencích se meze nakladou, každý si může vytvořit takovou, jaká mu chutná. Grilovat nemusí jen příznivci masíčka, ale také vegetariáni. Zelenina z grilu je výborná a zdravější než při úpravě na pánvi. Na grilovanou zeleninu není třeba ani kapka tuku a zachovává si větší množství cenných vitamínů.
Grilovaná kuřecí prsa se zapečenými cappelletti
(doba přípravy 1 h 15 min )
Grilovaná kotleta s karamelizovanou cibulí
(doba přípravy 45 min )
Grilovaná vepřová kotleta se slaninou
(doba přípravy 45 min )
Grilovaná rajčata
(doba přípravy 30 min )
Grilovaná zelenina s dresingem z pečeného česneku
(doba přípravy 30 min )
Foto: Profimedia
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena