Dnes si řekneme postup při přípravě tradičního českého (moravského) jídla knedlo-vepřo-zelo. A to opět krok za krokem.
Do mísy prosejeme mouku. Do mléka dáme lžičku soli a rozkvedláme v něm žloutek. Mléko pak nalijeme do mouky a vařečkou zaděláme vláčné těsto. Mísíme tak dlouho, dokud těsto není lesklé a nedělají se v něm puchýřky, které praskají. Těsto se také nesmí lepit na vařečku. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme hodinku odpočívat. Půl lžičky prášku do pečiva smícháme se 2 lžícemi mouky. Včerejší housky nakrájíme na kostičky. Mouku s práškem nasypeme na vál, vyklopíme těsto a mouku do něj zapracujeme. Pak do těsta přimícháme housky a pomoučněnýma rukama z těsta vytvoříme dvě šišky asi 20x5 cm. Knedlíky vkládáme do vroucí vody a vaříme 15 minut. Pak knedlík otočíme a vaříme ještě asi 10 minut. Vidličkou knedlík mírně "natrhneme". Je-li uvnitř mazlavý a jinak zbarvený než okraj, vaříme ještě 3 - 5 minut. Hotové knedlíky vyndáme na vál a několikrát propíchneme špejlí, abychom vypustily horký vzduch. Teplé knedlíky krájíme na plátky režnou nití.
Maso i bůček opláchneme a důkladně osušíme. Na pekáčku rozpustíme sádlo. Maso posolíme, pokmínujeme, vložíme do pekáčku a po všech stranách je opečeme, aby získalo kůrku. Pak sundáme pekáček z ohně. Bůček rozkrojíme na dva díly, přidáme jej k masu, vše trochu podlijeme vodou (případně vývarem) a vložíme do vyhřáté trouby. V nevyhřáté troubě se maso nepeče, dusí se a ztrácí hodně šťávy. Při pečení potíráme maso vypečenou šťávou a oškrabujeme "přípečky", neboť na nich závisí barva, chuť i vůně šťávy. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Asi po hodině pečení, by měl být bůček již upečený. Bůček vyndáme a udržujeme teplý a k masu přidáme cibuli. Maso během pečení několikrát obrátíme a podle potřeby podléváme horkou vodou (vývarem). Pečeme ještě asi 30 - 40 minut. Křupavou kůrku získáme, pokud ke konci pečení maso přelijeme studenou vodou. Vepřovou pečeni krájíme ostrým nožem na tenké plátky.
Zelí nakrouháme, podlijeme vodou a dusíme zpočátku odkryté, aby čpavé látky vyprchaly, doměkka. Pak zelí scedíme. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a zpěníme na oleji. Cibuli zasypeme moukou (50g), osmažíme, podlijeme vodou ze zelí a provaříme. Do připravené jíšky přidáme okapané zelí, osolíme, posypeme kmínem (1 - 2 lžíce) a za stálého míchání uvedeme do varu. Jablka i bramboru nastrouháme na struhadle nahrubo a přidáme je do zelí. Zelí osladíme a okyselíme (doporučuji poměr 1:1) podle chuti a dusíme, až je zelí kašovité a husté. Moravské zelí má sladkokyselou chuť.
Knedlíky rozdělíme na talíře a na druhou stranu rozprostřeme zelí. Na zelí položíme dva plátky masa a přelijeme je vypečenou šťávou. Naší mužské polovičce samozřejmě plátek masa nahradíme pečeným vepřovým bůčkem. Nejlepším "zákuskem" je vychlazené pivo.
A v příštím článku nahlédneme pod pokličku babiček a připravíme si tradiční velikonoční pečivo.
Knedlo, zelo, vepřo
(doba přípravy 2 hod )
Pečené vepřové karé
(doba přípravy 2 h 40 min )
Vepřové nudličky Gyros
(doba přípravy 30 min )
Vepřové výpečky na česneku
(doba přípravy 1 h 30 min )
Vepřové medailonky v těstíčku
(doba přípravy 35 min )
Vepřové ražniči
(doba přípravy 45 min )
Foto: Profimedia
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena