
Segedínský guláš je maďarská klasika mezi guláši. Každá rodina má určitě svůj vlastní recept na segedín. Tentokrát si ukážeme tradiční postup při vaření tohoto oblíbeného pokrmu.
Segedínský guláš je poctivá zimní klasika z vepřového masa, nejčastěji z plece nebo krkovice. Ty obsahují dost kolagenu a tuku, takže i po delším dušení zůstanou šťavnaté. Zásadní surovinou v segedínu je kysané zelí.
Zahuštění segedínského guláše vede několik cest:
Solíme až nakonec, protože zelí bývá samo o sobě slané i kyselé. Přílišnou kyselost můžeme zjemnit špetkou cukru
Segedín podáváme nejčastěji s houskovým knedlíkem, ale skvělé jsou i vařené brambory nebo čerstvý chléb.
-> Jak a čím zahustit omáčku? Někdy to chce jen trpělivost
Nezapomeneme na houskový knedlík jako přílohu a pár lžiček zakysané smetany na dochucení.

Kostičky slaniny mohou být větší.

Na sádle osmahneme slaninu, dáme jí čas, dokud nepustí tuk. Opečenou slaninu vyndáme a na vzniklém výpečku osmahneme cibuli. Na cibuli si dáme záležet, trvá to nějakou dobu, než nám hezky zezlátne.

Mezitím si nakrájíme maso na stejně velké kostičky.

Nakrájené maso necháme na pánvi zatáhnout - zprudka ho orestujeme. Poté ho odstavíme, bude pouštět šťávu, to proto, že je uvnitř ještě syrové.

Až budeme mít cibulku hotovou, přidáme k ní papriku a pořádně promícháme.
Když budeme přidávat papriku, můžeme na chvilku stáhnout kastrol z ohně, to aby paprika při vysoké teplotě nezhořkla.

Do cibule s paprikou přidáme slaninu, maso a pořádně promícháme.

Přilijeme vývar nebo vodu a necháme vařit na mírném ohni, dokud maso nezměkne. Přidáme kmín a bobkový list.
Guláš necháme jen lehce probublávat, klidně hodinu, aby maso bylo krásně měkké.

Přidáme propláchnuté kysané zelí, promícháme a necháme dále vařit.

Oloupeme a nastrouháme bramboru, kterou přimícháme do guláše.
Brambora guláš zahustí, aniž bychom museli použít jíšku.

Do segedínského guláše přilijeme smetanu, promícháme a necháme ještě tak 10 minut vařit.

Vyndáme bobkový list a tímto je guláš hotov.

Guláš podáváme nejlépe s domácím houskovým knedlíkem a můžeme přidat lžičku zakysané smetany, ta nám guláš lehce zjemní.

Recepty na segedín, které by vám neměly ujít:
Segedínský guláš se zakysankou
Levná kuchyně aneb pět skvělých nápadů, co uvařit z hlávky zelí
Hlávka zelí, to je spousta dokonalého materiálu k vaření. A navíc stojí jen pár korun. V kuchyni čerstvé zelí snadno proměníme v nápadité křupavé saláty, sytou polévku, zapečené hlavní jídlo, klasickou přílohu i plněné závitky.
Recept na vepřový guláš z trouby krok za krokem
Dnes vám přinášíme recept na chutný a téměř bezpracný guláš, který je vhodný i pro celiaky. S tímto fotoreceptem jej zvládne úplně každý.
Správný výběr masa, dlouhé smažení cibule a voňavá paprika. Snad u žádného jiného pokrmu se nedá tolik experimentovat jako právě u guláše. Odvaha kombinovat se vyplatí, kromě masa a papriky můžeme přidat řadu dalších surovin.

Autor:redakce




Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena