S blížícím se létem je úzce spjato i zavařování a nakládání ovoce a zeleniny. Pro mnohé to je zábava a pro mnohé naopak utrpení. Kdo by se ale v zimě obešel bez naložených hřibů, čalamády nebo bez veledůležitých kyselých okurek? Nevím jak vy, ale já si bez nich nedokážu život představit. Do většiny těchto nálevů patří kopr. Přibližme si proto tuto aromatickou rostlinu.
V antice byl kopr hodně používán. Egypťané jej používali za hojivou drogu, Řekové jej používali jako utišující prostředek při škytavce. Ve středověku byly kopru připisovány kouzelné schopnosti. Hlavně při svatojánské noci. Čarodějové jej používali jako ochranu před očarováním a uhranutím. Jinak byl kopr považován za afrodiziakum. Právě ve středověku jej ženy přidávaly mužům do vína, aby zvýšili jejich vášeň a výkonnost. Všeobecně byl kopr používán jako uklidňující přípravek dětí. Semena kopru se jim dávala žvýkat, aby byly tiše při různých náboženských obřadech a návštěvách. Kopr má svůj původ v jižní Evropě a střední Asii, kde je dodnes oblíbený. Z toho je patrné, že se mu daří v teplejších krajích. Průmyslově se kopr pěstuje v Indii a Americe a hlavně v Egyptě. Téměř polovina vypěstovaného kopru se používá k výrobě koprového oleje. Kopr je nezbytná součást národních kuchyní skandinávských zemí a také v asijských zemích.
Kopr je jednoletá rostlina, která dorůstá výšky až 120 centimetrů. Listy jsou podobné kapradí. Květy jsou žluté. Z rostliny se dá použít všechno kromě kořenu - semena kopru, čerstvá i sušená koprová nať (právě tu přidává většina z nás do nálevů na kyselé okurky). Vůně kopru je sladká a aromatická. Kopr chutná po kmínu a anýzu a je nepatrně hořký.
Semena obsahují silice, vápník, fosfor a jiné minerální látky. Sbírají se až tehdy, kdy vrcholy semen zhnědnou. Celá rostlina se pak pověsí semeny dolů nad kus látky a semena vypadají. Jak jsme si již řekli, semena kopru nebo jen snítky kopru, vždy najdeme na dně sklenice nakládaných okurek. Semena se hodí téměř ke všem rybím jídlům. Mladá nať se hodí k okurkám, cuketám, rajčatům, rybám, drůbeži, ke kořenění salátů, především hlávkového, který zjemňuje. Hodí se také do vaječných jídel, tvarohových pomazánek, omáček. Pokud máte chuť na salát z plodů moře a nevíte, z čeho připravit dresing, tak si rozhodně vzpomeňte na koprová semena nebo koprový ocet. Tradiční český salát patří zelný salát s koprem. Ten si můžeme objednat téměř v každé restauraci. Pokud máme doma pekárničku chleba, můžeme si upéct domácí chléb s koprem. Je skvělý k zeleninovým polévkám nebo pomazánkám. V Indii se kopr používá hlavně do pokrmů z luštěnin. Dále je kopr nepostradatelnou přísadou do bylinkami dochucených octů. Nať by se neměla zbytečně dlouho vařit. Ztrácí tak své cenné minerály a vitamíny. Také bychom měli myslet na to, že kopr (semena i nať) nahrazuje sůl, tudíž pokrmy solíme až na konec.
Kopr je hojně používán při léčení žaludku. Podporuje trávení a povzbuzuje chuť k jídlu. Působí proti nadýmání. Kopr se používá při neslané dietě vzhledem k bohatému obsahu minerálních solí. Kopr pomáhá při škytavce, nespavosti a kolice. Je vhodný pro kojící matky. Působí jako tišící prostředek miminek. Výluh ze semen je součástí posilujících koupelí a vyživuje zejména nehty. Staří Řekové věřili, že kopr působí také proti epilepsii.
Pokud nemáme doma čerstvou bylinku, z které si můžeme utrhnout snítku podle potřeby, doporučujeme kupovat celá semena. Pokud jsou chráněna před přímým slunečním světlem, mají dlouhé skladovací období. Pokud máme kopr na zahrádce a nevíme, jak s ním naložit, máme pro vás pár tipů. Můžeme si nasušit koprovou nať na zimu. Z čerstvé natě nebo semen si můžeme připravit koprový ocet. A samozřejmě si nesmíme zapomenout kopr naložit. Tím rozhodně nic nezkazíme. Můžeme jej také naložit do sladkokyselého okurkového nálevu, do soli nebo jen zamrazit. Pokud se rozhodnete kopr usušit, nezapomeňte jej skladovat na tmavém místě. Jinak kopr ztratí všechny své vlastnosti.
Luxusní koprová omáčka
(doba přípravy 45 min )
Brynzová polévka s koprem
(doba přípravy 45 min )
Kuřecí kuličky v koprové omáčce
(doba přípravy 45 min )
Koprový krém s bramborovou sedlinou
(doba přípravy 60 min)
Slaný koláč se smetanou a zeleninou
(doba přípravy 90 min)
Foto: Pixabay.com
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena