Snadný recept na přípravu koprové husté omáčky, kterou podáváme se zapečenou bramborovou směsí a vejcem.
4 ks | vejce natvrdo |
podle chuti | |
---|---|
2 lžíce | cukr |
sůl | |
1 lžíce | ocet |
muškátový květ | |
mletý černý pepř | |
příloha | |
1 ks | vejce |
100 ml | zakysaná smetana |
250 g | brambory vařené ve slupce |
omáčka | |
100 g | máslo |
300 ml | mléko |
80 g | hladká mouka |
400 ml | zeleninový vývar |
200 ml | smetana ke šlehání |
1 svazeček | čerstvý kopr |
podle potřeby | |
máslo na vymazání formy |
V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme hladkou mouku a vše restujeme asi 5 minut. Přilijeme vývar a mléko a za stálého míchání přivedeme k varu. Poté vložíme asi 1/3 nasekaného kopru a vaříme asi 15 minut. V kastrůlku rozvaříme 2 lžíce vývaru s octem a cukrem a následně přilijeme do základu omáčky a vše ještě 5 minut povaříme. Nakonec do omáčky vmícháme zbývající kopr a smetanu, necháme přejít varem a dochutíme solí a pepřem. Připravíme si bramborovou sedlinou. Brambory uvařené ve slupce oloupeme, nastrouháme najemno a promícháme se zakysanou smetanou a vejcem. Směs ochutíme muškátovým květem, solí a pepřem. Mističky vytřeme máslem, naplníme bramborovou směsí a ve vodní lázni zapékáme v předehříté troubě při 170 °C asi 15 - 20 minut. Bramborovou sedlinu vyklopíme z misek do středu talíře, přelijeme koprovou omáčkou, ozdobíme vařeným vejcem a ihned podáváme. Koprový krém s bramborovou sedlinou můžeme servírovat místo polévky a jako teplý předkrm.
Videorecept: Koprovka nebo křenovka podle Anny
Mám tu pro vás jeden základ, ze kterého snadno vytvoříte obě varianty. No a to vše bez mouky!!
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena