
Máte rádi bábovku nebo piškotové řezy v čokoládě? Pak by vás mohl nadchnout lamington. Co to je? Legendární australský dezert je jednoduchý až prostý, přitom až překvapivě lahodný. Jemný piškot v čokoládové polevě a kokosu zvládne každý začátečník. U protinožců jsou lamingtony národním symbolem. Dost možná zabodují i u vás!
Lamingtonky vznikly na přelomu 19. a 20. století a svůj název dostaly podle lorda Lamingtona, guvernéra Queenslandu. Původně prý slo jen o šikovný trik, jak využít zbytky suchého piškotu – a podívejte se dnes: Dezert najdete na oslavách, piknicích i svatebních stolech po celé Austrálii.
Proč lamington? Lamingtony jsou skvělým příkladem, že v jednoduchosti je krása.
-> Jak upéct dokonalé piškotové těsto: Nejčastější chyby a jejich řešení
Základem je lehký vzdušný piškot. Ten se po upečení nakrájí na kostky. Každá kostka se postupně obalí v čokoládové polevě a pak ve strouhaném kokosu. Výsledek je vláčný, lehce čokoládový a neodolatelný.
-> Zkuste Paris-Brest: francouzský zákusek, který má styl i chuť. Čím se liší od českého věnečku?
Pokud zvládnete základní piškot, pak zvládnete i lamingtony. Potřeba je jen trpělivost při polévání každého kousku, což je možná ta nejnáročnější část přípravy – ale zároveň i ta nejzábavnější. Hodí se proto zapojit i děti, pro které je obalování v kokosu malou sladkou zábavou.
Recepty, které by vám neměly ujít:
Rozkvetlý piškot s tvarohovým krémem a malinami
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena