Než se pustíme do jablečného kompotu, bude potřeba si ujasnit, jaký typ chceme připravit.
- Klasický zavařený jablečný kompot je skvělý způsob, jak si uchovat chuť léta na celou zimu. V zásadě jen pokrájená jablka narovnáme do sklenic a zalijeme sladkým nálevem. Sklenice pak sterilizujeme. Po delší době skladování se ale z něj trochu vytrácí svěží chuť a vůně jablek.
- Oproti tomu čerstvý jablečný vařený kompot můžeme okamžitě po uvaření podávat a jíst. A také je to úplně jiná liga. Jeho obrovskou výhodou je, že v něm dokonale vynikne přirozená chuť ovoce a jedinečné aroma koření. Jedinou nevýhodou je, že je potřeba skladovat ho v lednici a sníst během dvou dnů.
-> Šťavnaté koláče a buchty? Vsaďte na jablka a upečte si mřížkový, hraběnku nebo tarte Tatin

Jaká jablka na kompot
Aby se vařený kompot nerozpadl na kaši, měli bychom vybírat pevná jablka podzimních či zimních odrůd, jako jsou Spartan, Jonagold, Rubín, Šampion nebo Idared. Zda slupku na jablkách ponecháme, nebo ne, je ne nás.
Proč jablka neloupat?
- U tenkoslupkých odrůd (Šampion, Rubín) je slupka je jemná, při vaření rychle změkne a dodá kompotu pěknou barvu.
- Ve slupce je spousta aromatických látek a i vitamínů, které se při vaření částečně uvolní.
- Slupka tak dodává kompotu víc chuti.
Kdy jablka loupat?
- Tvrdší nebo voskové odrůdy (Idared, Melrose, Angold) – slupka zůstává po zavaření tužší.
- Pokud děláme kompot pro děti nebo starší lidi, bude se jim lépe jíst. Stejně tak, pokud chceme kompot servírovat při slavnostních příležitostech, působí oloupaná jablka elegantněji.
Padaná nebo moučnatá jablka si ponecháme na jablečné pyré nebo do jablečné buchty, do kompotu patří jen ta nejlepší.
-> Jak udělat angreštový kompot, který nezůstane léta ve spíži

Jak na sladký nálev
A teď přichází ten trik, který posune váš kompot mezi hvězdy - příprava sladkého nálevu.
Místo abychom jablka vařili ve vodě s cukrem nebo je sladkou vodou jen zalili ve sklenici, připravíme aromatičtější variantu. Potřebovat budeme:
- cukr
- celou skořici
- citronovou kůru
- badyán, vanilkový lusk
- čerstvý zázvor
- Cukr necháme v hrnci nejprve zkaramelizovat do krásné světle hnědé barvy.
- Opatrně zalijeme vodou a vytvoříme základ pro bohatý voňavý nálev.
- Do něj pak přidáme ruličku skořice, pár hřebíčků, kůru z citronu a klidně i badyán nebo kousek čerstvého zázvoru. Koření necháme chvíli povařit, aby se všechny vůně dokonale propojily.
Recept na vařený jablečný kompot
Nachystat čerstvý kompot je bleskovka. Vynikne v něm přirozená chuť ovoce i aroma koření. Měli bychom mít na paměti, že je potřeba ho sníst rychle.
- Jablka nakrájíme na větší kousky, zakápneme citronem, aby nezhnědla.
- Podusíme je v karamelovém sirupu 7 až 10 minut. Cílem je, aby jablka změkla, ale stále si držela tvar a zůstala příjemně pevná na skus.
Hotový kompot podáváme teplý jako luxusní podzimní dezert s kopečkem zakysané smetany nebo vanilkové zmrzliny. Ráno jím můžeme ochutit ovesnou nebo jáhlovou kaši, skvěle se hodí do bílého jogurtu nebo domácí granoly.
Jablečný kompot báječně doplní í bramborové noky či šišky nebo ho můžeme použít jako fantastickou přílohou i k pečenému vepřovému masu.
Uvařte si s námi
Recepty na jablečný kompot, které by vám neměly ujít:
Kompot z jablek a sušených švestek

Voňavý jablečný kompot

Jablečný kompot se skořicí

Skvělý jablečný kompot

Jednoduchý jablečný kompot

Kompot z jablek
