
Domácí hamburgerové bulky nejsou žádná věda – přitom rozdíl poznáte hned po prvním soustu. Nadýchané, měkké, s jemnou kůrkou a dokonalé nejen k masu, ale i na sladko třeba s máslem a džemem. Ukážeme vám, jak si upéct burgerové housky z kynutého těsta krok za krokem, jaké suroviny použít a čím je posypat.
Poctivý hamburger - to je pořádná porce grilovaného masa v poctivé a napůl rozkrojené housce. Jde o sendvič, u kterého záleží na kvalitě jednotlivých složek víc než kdy jindy. A pečivo rozhodně nemůžeme upozadit.
V následujícím receptu na burgerové žemle si společně připravíme housku z kynutého těsta.
-> Jak zachránit kynuté těsto a co dělat, když nekyne?
Připravíme si:
Pro pečení budeme potřebovat semínka nebo mák na posypání housek a 1 rozšlehané vejce na pomazání. Hodit se bude také pečící papír.

Ve velké míse rozpustíme ve vlažné vodě instantní droždí a pořádně promícháme. V druhé míse smícháme mléko, vejce, 2 lžíce rozpuštěného másla, cukr a sůl.

Obě směsi po chvilce spojíme a přidáme mouku. Tu můžeme prosít, abychom se zbavili hrudek, vrátíme tak mouce nadýchanost.
Doporučujeme nepoužít hned všech 400 g mouky, ale přidávat postupně.

Vypracujeme hladké a nelepivé těsto na hamburgerové housky.
Těsto má správnou konzistenci, když má hladký povrch a nezůstává přilepené na nádobě.

Těsto na housky necháme kynout přibližně 60 minut v teplé místnosti. Po vykynutí zdvojnásobí svůj objem, je třeba s tím počítat a zvolit správnou velikost mísy.


Hotové těsto na housky rozdělíme na poloviny, pak na čtvrtiny a následně na osminy. Vznikne nám tak 8 stejně velkých kousků těsta, ze kterého vytvarujeme bochánky.

Housky přemístíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme přibližně 30 minut kynout. Opět zdvojnásobí objem, proto je klademe dál od sebe.


Před pečením housky posypeme semínky, mákem nebo kmínem a solí. Povrch pomažeme rozšlehaným vejcem. Housky na hamburgery vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 170 °C. Pečeme 15 minut a déle, dokud nejsou zlatavé.


Recepty, které se mohou hodit:

Šťavnaté burgery, kebaby i pljeskavica: 5 tipů na mleté maso z grilu
Mleté maso je sázka na jistotu. Je chutné, šťavnaté, cenově dostupné a mimořádně variabilní. Můžeme ho nastavovat dalšími surovinami, je proto skvělé i pro větší rodinné grilování. Stačí si jen vybrat, jestli chceme být ten večer na Balkáně, v Texasu nebo na české chalupě.
Upečte si křupavé domácí rohlíky a housky jako z pekárny
Chystáte se připravit vajíčkovou pomazánku ze zbylých vajíček? Upečte si k ní voňavé a křupavé domácí rohlíky, housky nebo výbornou cibulovou bagetku!
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena