Domácí celozrnné žemle

Vyzkoušejte snadný recept na domácí žemle z celozrnné mouky.


3.925x
120 min

Ingredience

1 lžícecukr
3 lžíceolej
1 lžičkasůl
2 ksvejce
150 mlmléko
20 gdroždí
100 mlbílý jogurt
500 gcelozrnná mouka

na potření

1 ksvejce

na ozdobu

sezamové semínko

Postup přípravy

Do vlahého mléka rozdrobíme droždí, vmícháme cukr a necháme vyběhnout kvásek. Z prosáté mouky, soli, vajec, jogurtu, oleje a kvásku vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě asi 1 hodinu kynout. Pak těsto opět propracujeme a rozdělíme na 8 kousků, ze kterých vytvarujeme kulaté žemle. Žemle zakryjeme utěrkou a necháme opět asi 20 minut kynout. Vykynuté žemle přendáme na plech vyložený pečícím papírem, každý kousek potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovým semínkem. Celozrnné žemle pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 20 - 25 minut dorůžova. Domácí celozrnné žemle podáváme jako přílohu například k polévkám či gulášům. Žemle výborně chutnají plněné hamburgerem, salátem a dipem.


Upečte si křupavé domácí rohlíky a housky jako z pekárny: K vajíčkové pomazánce budou chutnat skvěle!


Chystáte se připravit vajíčkovou pomazánku ze zbylých vajíček? Upečte si k ní voňavé a křupavé domácí rohlíky, housky nebo výbornou cibulovou bagetku!


Upečte


Milujete pečivo? Výběr redakce nejlépe hodnocených receptů na domácí rohlíky a housky


Recepty na krásně křupavé a nadýchané domácí pečivo, které povýší každou snídani či svačinu na vyšší příčku.


Milujete


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Domácí celozrnné žemle

Zpět na recept
Druh jídla
Přílohy
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena