Do mísy robota dáme aktivní žitný kvásek v množství 100 g a naředíme ho studenou vodou na celkové množství 120 g. Mísu přikryjeme utěrkou a kvásek necháme v teple pracovat 12 hodin nejlépe přes noc. Recept na žitný kvásek najdete
zde.
K vykynutému kvásku přidáme hladkou mouku, sušené mléko, rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem krystal, přilijeme 320 g studené vody, přidáme sůl, promícháme a necháme přikryté utěrkou 30 minut odpočinout. Nejprve mísíme na rychlosti č.1 10 minut, potom na stupni č. 2 ještě 4 minuty. Přikryjeme utěrkou a necháme těsto kynout asi 1 hodinu v teple.
Vykynuté těsto dáme na pomoučněnou desku a rukama ho rovnoměrně jemně roztlačíme na tloušťku asi 2 cm a poskládáme jako listové těsto. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočívat.
Potom těsto na domácí žemle rozvážíme na 100 gramové kousky, které necháme 10 minut odpočinout a z jednotlivých kousků vytvarujeme kulaté bochníčky. Aby kousky držely tvar, vytvarujeme nejprve kouli, kterou otáčíme na desce mezi dlaněmi, přitom je na spodku asi třikrát ohneme, potom budou pěkně napnuté a kulaté.
Bochníčky dáme na plech vystlaný teflonovou fólií, přikryjeme vzdušnou utěrkou a necháme ještě 35 minut kynout v teple. Vykynuté bochníčky potřeme studenou vodou, povrch můžeme posypat celým mákem, sezamem, kmínem, semínky podle naší chuti nebo nechat neposypané.
Na spodek trouby dáme starší pekáč, troubu rozehřejeme na 200 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem. Do předem vyhřáté trouby vložíme péct připravené žemle a do staršího pekáče na spodku trouby vlijeme asi 100 ml vroucí vody. Žemle pečeme prvních 5 minut v páře, celkem asi 20 minut na středním roštu, dokud se povrch žemlí nezbarví do pěkné zlato-žluté barvy a bude krásně křupavý.
Upečené domácí žemle s kváskem a droždím vybereme z trouby a necháme vychladnout na mřížce. Tyto žemle, ve kterých se kombinuje aktivní kvásek s čerstvým droždím, se vyznačují tím, že fantasticky nakynou a mají úžasně lehkou vzdušnou měkkou střídku s křupavou a chutnou tenkou kůrkou na povrchu. Žemle mají vynikající chuť, vydrží delší čas vláčné a čerstvé jako po upečení.
Kdysi se tyto úžasně chutné, kvalitní, poctivé a fantastické žemle běžně pekly v našich pekárnách. Ty dříve narození si velmi dobře pamatují, že se takové žemle v obchodech prodávaly běžně čerstvé jen za 20 halířů za kus a byly delší čas jako čerstvě upečené a ne jako ty dnešní, které jsou po vychladnutí hned gumové s kupou nežádoucích éček a přídavných látek. Pokud jen jednou doma upečete tyto domácí žemle, budete je péct stále a už nikdy více žádné žemle v obchodu nekoupíte.