
Léto je pro milovníky domácí zmrzliny nejkrásnější sezona. Zahradní ovoce můžeme přetvářet ve svěží sorbety, krémové zmrzliny i hravé nanuky. Dozrávají maliny, rybíz, borůvky, meruňky, broskve, švestky, angrešt i ostružiny – stačí natrhat pár hrstí, zapojit mixér a mrazák.
Mnohé druhy ovoce se dají použít rovnou čerstvé – tak, je rozmixujeme je s cukrem nebo medem, případně s trochou citronové šťávy a vody. To se týká například jahod, borůvek nebo malin. Dostaneme tak základ ovocného sorbetu.
Kdo má doma zmrzlinovač, přenechá další práci přístroji. Ten totiž směs míchá a mrazí zároveň. Zhruba za další půlhodinu tak můžeme servírovat mraženou dobrotu.
Ale i bez přístroje se dá připravit výborná domácí zmrzlina. Postup je jednoduchý: Hotovou základní směs nalijeme do plastové nebo nerezové misky a vložíme do mrazničky. Každou půlhodinu až hodinu během mražení vyndáme a metličkou nebo vidličkou promícháme.
-> Zmrzlina jako z cukrárny? Možná přišel čas pomýšlet na zmrzlinovač
Na jogurtovou zmrzlinu si připravíme: 600 g řeckého jogurtu, 2 - 3 lžíce cukru, 2 - 3 lžíce medu, 1 - 2 citrony, 1 vanilkový lusk a 1 misku borůvek.

Jogurt vyklopíme do mísy a promícháme. Z citronu vymačkáme šťávu, z rozříznutého vanilkového lusku vydlabeme semínka.

K řeckému jogurtu přidáme med a třtinový cukr. Sladíme podle vlastní chuti. Dle mého jsou 2 - 3 lžíce medu s 2 - 3 lžícemi třtinového cukru zcela dostačující.

Přidáme vydlabaná semínka z vanilkového lusku a citronovou šťávu.

Směs na zmrzlinu důkladně promícháme. Můžeme i prošlehat, zmrzlina bude nadýchanější.

Ochutnáme a podle potřeby ještě dosladíme.

Na závěr vmícháme do jogurtové směsi borůvky.

Hotovou směs na jogurtovou zmrzlinu přelijeme do vhodné nádoby a vložíme do mrazáku.

Zmrzlinu každou půlhodinu promícháme, aby nám během mražení příliš neztvrdla. Případně použijeme zmrzlinovač.
Zhruba za 5 - 6 hodin by měla být připravena k podávání.

Jogurtovou zmrzlinu s borůvkami podáváme jako osvěžující dezert v letních dnech.

Recepty na domácí zmrzlinu, které by vám neměly ujít:
Domácí zmrzlina z čerstvých broskví
Domácí smetanová zmrzlina s lesním ovocem
Přezrálé banány snadno proměníte ve fantastickou zmrzlinu
Hnědé banány nevyhazujte, raději je proměňte v něco lahodného. Flekaté slupky sice nejsou vábné na pohled, ale věřte, že chuťově jsou naprosto nepřekonatelné. Zmrzlinu díky tomu nemusíte ani sladit, když nebudete chtít.
10+1 otázek: Jak vybrat nejlepší zmrzlinu?
Máte rádi smetanové zmrzliny, nebo raději dáte přednost ovocnému sorbetu? Jak poznat kvalitní produkt? Která zmrzlina je ta nejzdravější? Spoustu otázek zodpoví Míša Bebová, biochemička a odbornice na zdravou výživu.
Domácí a poctivá: Pistáciová zmrzlina krok za krokem
Máme před sebou opět velká vedra, proto nejen dětem přijde vhod výborná zmrzlina. Pokud chcete mít jistotu, že svým blízkým podáváte opravdu kvalitní zmrzlinu, připravte si ji doma.
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena