
Není to ani brambor, ani klasická kořenová zelenina. Přesto si topinambur zamilujete. Dá se upéct jako chutný doprovod k masu, rozmačkat do sladkého pyré či do těsta nebo nastrouhat do čerstvého salátu.
A to nejlepší? Díky vysokému obsahu vlákniny dobře zasytí, má také nízkou kalorickou hodnotu a glykemický index, proto je topinambur perfektní pro všechny, kteří chtějí jíst zdravě nebo žijí s cukrovkou.
Celkově je topinambur vyhledávanou surovinou nejen v domácích kuchyních, ale i mezi profesionálními šéfkuchaři. Ti oceňují jeho univerzálnost, chuť, cenu i zdravotní přínos. Vyzkoušet ho můžeme v polévce, salátu, pyré i pečený.
-> Batáty jako všestranná surovina: Jak je nejlépe připravit a co z nich uvařit?
V první řadě nic vařit nemusíme, protože topinambur můžeme nakrájet syrový na tenké plátky nebo strouhat a použít rovnou do čerstvých zeleninových salátů.
Tepelně upravený topinambur se hodí jako alternativa k bramborové kaši nebo k zahuštění polévek, kterým dodá krémovou strukturu.
Chutnají po oříšcích, proto je můžeme směle použít do sladké kaše s medem a skořicí, do těsta na muffiny, koláč či buchtu z litého těsta.
Při čištění topinamburu nás často čeká trochu někdy trochu náročnější úkol, který vyžaduje trpělivost. Hlízy jsou totiž dost členité, tvarem trochu připomínají zázvor.
Zbavit ho tenké slupky plné hlíny proto může být trochu výzva. Povrch hlíz je plný zářezů, malých pupínků a nečistot, které se špatně odstraňují.
Z uvařených hlíz jde slupka dolů snáz.
Recepty s topinambury, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena