Rostlina
Topinambury jsou různě tvarované podzemní hlízy sladkých brambor. Nadzemní část tvoří až 3 metry vysoký stonek se žlutým květem. Rostlina se podobá slunečnici s malým květem a právě proto se řadí mezi slunečnicovité. Hlízy jsou mrazuvzdorné, proto je možné nechat je v zemi přes zimu až do února, března, kdy je nedostatek vitamínů a pak konzumovat. Hlízy se velmi rychle rozrůstají po celé zahradě, proto je třeba topinambury sázet někam do kouta zahrady. Jsou nenáročné na půdu i na světlo.
Původ a výskyt topinamburů
Pravlastí topinamburů je s největší pravděpodobností Mexiko a do Evropy se dostaly přes románské země v 17. století. Nejoblíbenější jsou v Izraeli a právě proto se jim často říká židovské brambory nebo jeruzalémské artyčoky. Největším pěstitelem v Evropě je Francie. U nás se pěstují bohužel převážně pouze jako krmivo, ale v jiných zemích se často dostávají do kuchyně, hlavně diabetiků, a tak to můžeme na jaře jako novinku třeba zkusit.
Složení topinamburů
Nejbohatší složkou topinamburů jsou sacharidy ve formě inulinu, glukózy a fruktózy. Vlákniny je asi 1%. Obsahují celou škálu organických kyselin, především kyselinu citronovou, mléčnou, jantarovou a jablečnou. Mimo to ještě vitamíny A, B1, B2, C a D a z minerálních prvků nejvíce draslík a v menší míře fosfor, hořčík, vápník, síru a železo.
Účinky na organismus
Právě díky sacharidu inulinu je konzumace topinambur velmi vhodná pro diabetiky. Tento sacharid nerozlaďuje koncentraci krevního cukru. Topinambury jsou dietní potravinou a proto jsou velmi vhodné pro děti, rekonvalescenty, staré lidi a lidi bojující s nadváhou. Jejich pravidelná konzumace působí proti artritidě a v lidové medicíně se jim říká "hlízy na revma". Mimo jiné účinně mírní žlučové koliky, zmírňují křeče a jsou vhodné při nevolnosti v těhotenství. Snižují cholesterol v krvi, regulují krevní tlak, zlepšují činnost trávicí soustavy, chrání játra a ledviny, ale mají i antistresové či detoxikační účinky. Konzumace topinamburů a batátů spolu s dalšími potravinami bohatými na betakaroten mohou preventivně působit proti některým druhům kožní rakoviny.
Použití topinamburů v kuchyni
Topinambury se kartáčkem pod tekoucí vodou očistí a buď se konzumují tak, jak jsou celé nebo se nastrouhají a smíchají s jinou zeleninou. Také je možné z nich v elektrickém odšťavňovači připravit šťávu, kterou je však nutné kombinovat s mrkvovou šťávou v poměru 1 : 1 a pít po malých doušcích. Můžeme je také vařit, dusit, opékat, zapékat, smažit, kromě již zmíněného použití syrových do salátů. Při jejich přípravě je však dobré mít na paměti jejich nasládlou chuť s oříškovou příchutí.
Míchaný topinamburový salát
Ingredience
10 ks topinamburů, 1 ks malého celeru, 60 g sterilovaného hrášku, 1 ks mrkve, 1 lžíce oleje, citronová šťáva
Postup
Topinambury, celer a mrkev očistíme, omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle. Smícháme s hráškem, olejem a citronovou šťávou. Dobře promícháme a můžeme podávat. Topinambury i celer bez citronové šťávy rychle hnědnou a nevypadají příliš vábně.
Na závěr si dovolím ještě jednu zajímavost. Dr. Percy Nylander - profesor na Universitě Ibadan v Nigérii se domnívá, že konzumace velmi velkého množství topinamburů ovlivňuje uvolňování hormonů stimulujícího vaječníkové folikuly a stimuluje vaječníky k uvolňování více než jednoho vajíčka, což vede k možnosti narození dvojčat.
Již jste ochutnali topinambury? Nebo je konzumujete pravidelně? Pokud ano, podělte se s námi o recepty.
Foto:
Profimedia.cz